GOTS bomuld og anvendelse

Mayflower Cotton 8/4 Organic – er et økologisk bomuldsgarn i bedste kvalitet. Det kan bruges til strik, hækling og andet håndarbejde. Læs mere her om GOTS, anvendelse, gratis opskrifter, miljøhensyn mv. Besøg også gerne shoppens side med garnet – her.

GOTS certificeringen er garanti for at varen ikke alene er 100% økologisk, men at der også vises sociale hensyn i produktionen. GOTS står for “Global Organic Textile Standard”. Varer med dette mærke sikrer at alle materialer er certificeret økologisk, at processen er dokumenteret og at alle delprocesser, fx indfarvning, sker på en miljøvenlig og bæredygtig måde samt, at der tages ansvar for social velfærd og arbejdsbetingelser i produktionen.

Hvad betyder GOTS for dig?

Udover god samvittighed ved at støtte økologisk bomuldsproduktion når du bruger fx Mayflower Cotton 8/4 Organic, gør du også noget godt for miljøet. GOTS bomuldsgarn indeholder ikke alle de kemikalierester som almindelig bomuldsgarn ofte gør. Hvis du bruger økologisk bomuldsgarn til fremstilling af beklædning eller ting til hjemmet, fx karklude og håndklæder, begrænser du mængden af kemikalierester på huden og i din husstands spildevand.

Renere tekstiler og tøj, også det vi laver selv, hjælper altså hud, krop og naturen omkring os, ved at belaste og irritere mindre. Derfor er hjemmelavede ting af økologiske garner også rigtig godt til babyer og små børn – ja, os alle – men naturligvis især store og små med sart hud.

Hæklet hagesmæk. Design og foto: Marianne Porsborg v/Doggerland Design

Hækl selv en hagesmæk til de små

Der findes efterhånden mange gratis opskrifter til strikket eller hæklet tilbehør til hjemmet og til de små. Det gælder også her på bloggen. Den hæklede hagesmæk på foto, er lavet ud fra de mange, mange som min farmor hæklede til sine børnebørn. Flere end 100 blev det vist til, og vi var så glade for dem! Du kan få opskriften gratis – her.

Hagesmækken er meget enkel i udtrykket og ja, uden de store dikkedarer, opskrift og mønstermæssigt. Den suger godt, når de altså laves af godt bomuldsgarn. Samtidig tåler den hæklede hagesmæk en masse vask, også ved høje temperaturer, og igen – når de laves af garn i god kvalitet. I min familie brugte vi dem også som savlesmæk. Naturligvis bliver de hurtigt gennemblødte, især når baby skal lære at spise, men hvis man har mange nok er det ikke et problem. Endelig undgår man også plastik og syntetiske materialer, ved at bruge de hjemme-hæklede ting.

Karklude, miljø og holdbarhed

Det super enkle mønster som min farmor lavede hagesmækkerne med, brugte hun også til hæklede dækservietter, mundservietter og karklude. Hun kunne mønsteret og den simple opskrift på rygraden – og varierede størrelserne efter hvor meget garn hun havde. Hun brugte aldrig rester til det – så ingen stribede, kun ensfarvede. Hvad hun så brugte resterne til, ved jeg ikke 🙂

Brug dine garnrester

Jeg elsker rester! Måske især udfordringen med at få brugt selv de mindste rester, både når det handler om strikkede sweatre, trøjer og sokker – og hæklede karklude og andet godt. Derfor er mine karklude ofte stribede eller to-farvede, og nogle gange små – andre gange store som en gulvklud.

Når det kommer til hygiejne og miljøhensyn, kan tingene gå rigtig fint hånd-i-hånd, hvis man fx hækler eller strikker sine egne karklude, og har masser af dem. Jeg har tidligere arbejdet både i et økologisk storkøkken og hos en lille special slagterbutik. Begge steder er hygiejne meget vigtigt, men det gælder naturligvis også hjemme hos os selv.

Hygiejne og vask

Et godt gammelt hygiejne-princip er, at skifte al tekstil som bruges i køkkenet og på badeværelset, hver dag. Især når det bruges meget og af mange. Det betyder så, at man skal have rigeligt af det, mindst 7 af hver – tænker jeg, en til hver dag i ugen. Her i huset, har vi mindst 20 hjemme-hæklede karklude. De ældste og slidte, bruges til rengøring. De andre bruges i køkkenet. Nogle gange bruger vi flere på en dag: fx en klud til grøntsager og en til kød. Vi laver meget mad fra bunden, ergo – bruger vi også mange klarklude, små håndklæder og viskestykker.

Ved at hækle eller strikke køkkenets karklude og små hånd-håndklæder selv, og bruge dem igen og igen – også selvom de er misfarvede og lidt grimme, er godt for flere ting. Dels undgår man mikroplast fra købe-karklude, dels er der bedre økonomi i at holde en god hygiejne og undgå smitsomme sygdomme, og ved at genbruge tingene flittigt, også selvom de er slidte.

Blog om hæklede karklude i øko bomuldsgarn og om mikroplast, Roskilde Fjord og genbrug. Foto: Marianne Porsborg

Det der med vask og temperaturer

I gamle dage talte man om hvorvidt fx garn var farveægte. Mayflowers bomuldsgarn er ikke kun slidstærkt når det kommer til bomuldsfibrenes kvalitet, men også når det kommer til farve. På deres banderoler står der, at farvet Mayflower-garn kan tåle maskinvask op til 60 grader. Det hvide og naturfarvede garn, op til kogevask ved 95 grader. Det må siges at være farveægte!

Igen af hygiejnehensyn, vasker jeg ofte karklude, håndklæder, og undertøj mv. på kogevask-program, også de kulørte karklude, og farven holder fint. Måske er jeg heller ikke så kritisk 🙂 for hellere en halv-bleg super ren karklud, end en farvefyldt og halv-beskidt.

Du kan få min opskrift til en slidstærk hæklet karklud – her.

God fornøjelse og kh, Marianne

doggerlanddesign

Indehaver af firmaet Doggerland Design, shoppen garnkits.dk og den tidligere butik Garnhytten i Frederikssund. Uddannet Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education). Tidligere uddannet Tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *