Gratis opskrift: Hæklet slidstærk karklud i bomuldsgarn…

Engangs-karklude… og miljøet

Der har flere gange i den sidste tid, været fokus i medierne på, hvordan engangskarklude desværre forurener vores miljø, både når vi bruger og vasker dem. For hver gang man bruger eller vasker engangskarkludene, mister de nemlig stille og roligt (måske logisk nok) lidt af deres fibre.

Disse microplastik-fibre fanges ikke af filtrene i landets vandrensningsanlæg, og på denne måde kommer plastik-fibrene med ud i naturens kredsløb, med forurening af naturen – og mennesker og dyr, til følge… ÆV.

Læs eventuelt mere om problemet her på DR’s hjemmeside: DR: Bruger du engangsklude?

Hånden på hjertet, så har vi også her i familien (hvor miljø- og økologisk bevidste vi ellers har været i mange år) brugt masser af disse billige, og forholdsvis langtidsholdbare plastikkarklude i gennem tiden… Men – det skal være slut nu, ved at jeg stille og roligt er gået igang med, at hækle nogle slidstærke bomuldskarklude til husholdningen, til afløsning af de forurenende engangskarklude…

Om at gøre tingene selv…

I tidligere blogindlæg har jeg ofte nævnt hvordan jeg på mange måder altid har set op til- og er blevet oplært af familiemedlemmer med “hænderne skruet rigtigt på”. Her i dette blogindlæg, vil jeg nævne min kære farmor, som blandt andet hæklede stakkevis af hagesmækker, gæstehåndklæder, mellemlægsservietter, mundservietter, dækservietter, lyseduge o.s.v. til familien, inklusive undertegnede. Vi har stadig en del af min farmors hæklerier tilbage (selvom det snart er mange år siden hun gik bort)… Men hagesmækkerne, ja – den tid er forbi, med 3 store børn i huset 🙂

PS: Det skal da lige nævnes, at de mange (vist nok langt over 100) hagesmækker min farmor fik hæklet til sine mange oldebørn, virkelig har holdt til megen brug og vask, og sågar kunnet gå i arv… Ergo og som altid: godt håndværk og gode materialer hånd-i-hånd, det holder!

Min farmors opskrift på hæklede hagesmækker har jeg forlængst luret af. Opskriften er nu heller ikke nogen “dyb tallerken” – bare en rigtig god model og opskrift, som jeg vil give dig i et andet blogindlæg.  og jeg har da også selv hæklet nogle stykker, til venner og bekendtes dejlige unger…

Summa summarum: min farmors enkle hagesmæk-mønster, har givet mig idéen til nedenstående, rimelig nemme opskrift til en hæklet karklud (lavet af 1 nøgle god bomuldsgarn – se link nedenfor).

Karklud hæklet i ægyptisk bomuld DMC Natura hos Doggerland Design

Hæklet karklud i 100% bomuld.Opskrift og foto: Doggerland Design

Sådan hækler du en nem og slidstærk karklud:

Med en hæklenål nr. 2½-3 og 1 nøgle god bomuldsgarn (i almindelig tykkelse, som passer til hæklenål nr. 2½-3 :-)) hækler du først en kæde af 63 luftmasker (lm) + 3 lm til at vende med. OBS: Efter alle rækker vendes med 3 lm.

Den 1. til 3. række: hækles med 1 stangmaske (stm) i alle masker (m).

4. række: hækles som en hul-række således: hækl først 5 stm (=6 stm ialt med de 3 vende-lm), så *1 lm, spring 1 m over og hækl 1 stm i næste m*. Gentag fra * til * indtil 5 m fra kanten, og hækl 5 stm i de sidste m på rækken under (= 6 stm ialt med den sidste stm fra hulrækken).

5. til 30. række: hækles med *5 stm, 1 lm, spring 1 m over og hækl 49 stm, 1 lm, spring 1 m over og hækl 6 stm*. (1 rækkes mønster går altså fra * til *).

31. række: Hækl en hulrække som på 4. række.

32. til 34. række: Hækles kun med stangmasker (som 1. til 3. række).

Nu er karkluden i princippet færdig. MEN – du kan, som vist på billedet, sagtens slutte karkluden af, dels med en hæklet krog/et øje (så den kan hænge), dels med en kant af musetakker.

Denne opskrift giver en karklud som (før første vask) måler ca. 27 x 27 cm (uden musetakkekant) – alt afhængig af garnets tykkelse, nålens størrelse og hækle-fastheden… Du kan naturligvis regulere den op eller ned i størrelsen – og dermed bruge mere eller mindre end 1 nøgle garn, som det passer dig 🙂

Øjet – hækles som en fortsættelse af den færdige karklud, i det ene hjørne: med en luftmaskekæde af 10 lm, der hæftes med en kædemaske (km) lige under eller ved siden af luftmaskekædens 1. m. Hækl tilbage med 12 km rundt om luftmaskekæden (for at gøre øjet lidt tykkere).

Musetakker – hækles med *3 lm, 1 fastmaske (fm) ned i den 1. lm (så har du 1 musetak), spring 1-2 m over på kanten (så musetakken ligger pænt ned på kanten) og hæft den med en km på kanten*. Fortsæt rundt om karkludens kant med musetakker. Musetakkerne kan enten hækles i samme farve som karkluden, eller med en kontrastfarve – som du har garn og lyst til!

Hæft ender – enten undervejs, ved at hækle over enderne – eller ved efterfølgende at sy/hæfte dem pænt på karkludens bagside.

OBS: Vask den ny-hæklede karklud før brug… så suger den bedre 🙂

Bomuldsgarn 8/4 er velegnet til de hæklede karklude, se fx Mayflower Cotton Organic (øko) garn – her.

God fornøjelse!

Marianne Porsborg v/Doggerland Design

Strikdesign og opskrifter fra Doggerland Design

Indehaver af firmaet Doggerland Design og webshop i samme navn. Marianne er uddannet Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education), Tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).