Hæklekit: garn og opskrift til hue og halstørklæde: CLODAGH

Hæklekit Clodagh – fra Doggerland Design

Hæklekit med garn og opskrift til hæklet hue og halstørklæde, model Clodagh, Doggerland Design

Hæklekit – pakke med garn og opskrift, til hækling af hue- og halstørklæde. Sættet blev designet af Marianne Damgaard Porsborg i 2016, til hækling i dobbelt Shetlandsuld. Designtemaet for sættet var: enkelthed, retro-look og hurtighed. Sættet varmer og er blødt, uden at varme “for meget” – så det også kan bruges forår og efterår. Det er let og enkelt i udtryk, mønster og form. Det har et retro-look over sig – og er rimelig hurtigt at hækle.

Garn og opskrift i hæklekit til hækling af hue og halstørklæde, Clodagh - Doggerland Design

Clodagh – snit, størrelse og mønster…

Sættet er som sagt designet enkelt og lidt retro agtigt, så det forhåbentligt appellerer til mange og kan bruges til det meste. Huen hækles rundt og halstørklædet frem og tilbage. Opskriften er i one-size (damestørrelse M/L) – og indeholder vejledning til regulering af størrelsen, op eller ned – en størrelse.

Den dag sættet blev designet, lå der et fint nyt lag sne i hele min have, og nogle steder lå sneen næsten i et geometrisk mønster, blandt andet på mit gamle havebord. Jeg sad altså i min stue – kiggede ud, havde gang i tegneblok, garn og hæklenål – og ville designe og hækle en let hue… Nu er det ikke nogen hemmelighed, at jeg har langt, tykt hår – og derfor er det måske lidt egoistisk at designe en hue som varmer, uden at varme “for meget”… Men altså, huen og halstørklædet blev til – og i første omgang kaldte jeg bare sættet “Snevejr” 🙂

Siden er Clodagh sættet blevet redesignet i 2018, og hækles nu i en kombination af islandsk uld og alpaka, i stedet for dobbelt Shetlandsuld. /Marianne.

Clodagh hæklekit med garn og opskrift til hækling af let hue og halstørklæde. Doggerland Design

Hæklekit med islandsk uld og den blødeste alpaka…

Sættet hækles i en kombination af sprød, klassisk islandsk uld – og den blødeste alpaka. Der bruges en tråd Einband (100% ren ny uld) og en tråd Indiecita (100% alpaka) på hele arbejdet. Se foto herunder. Da Einband er en entrådet garn af typen spindegarn, er den blandt andet lidt sprød – eller “hård” at arbejde med. Dog, ved første vask, åbner Einband sig så fint, og bliver blødere, lidt “langhåret” og lækker. Samtidig arbejder den sig fint sammen med alpaka-garnet, både ved hækling, den første vask og ved brug. Derfor anbefaler jeg at du vasker dit Clodagh sæt før brug, se længere nede i teksten.

Islandsk uldgarn og blød alpaka, i hæklekit Clodagh til hue og halstørklæde. Doggerland Design

Clodagh – om navnets betydning og oprindelse

Hæklekittets navn, er navnet på en flod i området Tipperary i Irland. Navnet er valgt fordi sættets mønster minder lidt om fiskenet, og fordi halstørklædet “bugter” og snor sig – som en flod. Tipperary – er iøvrigt et af de steder jeg stadig drømmer om at besøge. Som gammel hestepige fascineres jeg nemlig, ikke bare af naturen i området, men også af områdets historie og tradition for ridning og hesteopdræt. På den måde er navnet selvfølgelig også valgt, for at minde migselv om fremtidige rejseplaner… 🙂

Vaskeanvisning – sådan vasker og behandler du Clodagh sættet

Sættet bør håndvaskes – liggetørre og endelig ikke vaskes for ofte. Garn af god uld har nemlig den skønne egenskab, at det langt hen ad vejen “skyr” skidt og møg. Det betyder, at du fra tid til anden, når du synes sættet trænger til at blive frisket op, blot skal lufte det udendørs, helst liggende fladt i skyggen. Så “kaster” ulden nemlig noget af skidtet af sig, af sig selv. Som nævnt, åbner det islandske uldgarn Einband sig også ved første vask, og bliver mere blødt og lækkert. Derfor anbefales det at vaske sættet nænsomt inden brug. Se gerne mere om vask af uldtøj – her 🙂

God fornøjelse!

Copyright: Marianne Damgaard Porsborg, Doggerland Design

Jægerspris, den 12. september 2018

doggerlanddesign

Indehaver af strikdesignfirmaet Doggerland Design, shoppen garnkits.dk og butikken Garnhytten i Frederikssund. Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education). Tidligere uddannet tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *