Einband spindegarn – hvorfor og hvordan man strikker med spindegarn

Einband – barndomsminder, garn og strik…

Da jeg var barn, var min mormor og andre familiemedlemmer faste kunder hos Håndarbejdets Fremmes butik i København. Som jeg husker butikken var den ikke bare fuld af broderigarn og mønstre, men også af de skønneste væve- og strikkegarner…. vægge fulde af garn, så langt et barneøje kunne række  🙂

Og som jeg husker det, var det også her min mormor købte entrådet færøsk eller islandsk spindegarn, som hun blandt andet brugte til maskinstrik og hækling. Jeg har stadig en maskinstrikket, kortærmet cardigan med hulmønster, som min mormor strikkede af spindegarn til min mor – og som jeg senere overtog. Den er ihvertfald 30 år gammel – og stadig fin. Jeg har iøvrigt lovet en kunde at “kopiere” den til håndstrik 🙂 og det glemmer jeg ikke, jeg har bare ikke nået det endnu.

Sådan strikker du med islandsk spindegarn

Hvordan det er at strikke med entrådet uldgarn, som spindegarnet Einband: Spindegarn er lidt “hårdt” eller “sprødt” at strikke med, og derfor ligger garnet sig desværre lidt ujævnt ved håndstrik, og jo større pinde man strikker på, desto “værre” bliver det. Samtidig drejer, eller strækker strik af spindegarn sig… og i glatstrikning synes nogle, at det bliver virkelig slemt – både med hensyn til ujævnheder og det at det strikker sig… MEN FAT MOD!

Spindegarn “forvandles” efter vask og ved brug

Hvorfor så strikke med spindegarn? Umulighederne til trods, er strik af spindegarn også helt fantastisk – FORDI – ligeså snart det strikkede er vasket første gang og lagt “på plads” ved liggetørring – så forvandler det sig på smukkeste vis! Efter vask og ved brug, ligger maskerne sig ikke alene pænere, garnet åbner og løfter sig også, så det bliver “langhåret” – blødt og lækkert! Se fx disse natsokker – eller spiralsokker om man vil, strikket i Einband fra Istex, de er blevet bløde, vamsede og rigtig fine.

Natsokker, spiralsokker strikket af entrådet uldgarn: spindegarnet Einband fra Istex, Island. Foto og model: Marianne Damgaard Porsborg

Jeg ved godt, at med garn og strik – ser man bedst med fingrene 🙂 og ja, blødheden og det vamsede… må du derfor have til gode.

Strik i tynd garn på tykke pinde…

Strik med spindegarn på pind nr. 6 – En af de mere kendte bluseopskrifter til strik i islandsk spindegarn, er nok modellen ASKA. Jeg har selv lige strikket den i 6 forårsfarver – et farvespil som opvejede irritationen over hvor ujævnt resultatet i første omgang blev… Se her:

ASKA løsopskrift til strik af islandsk bluse i spindegarnet Einband fra Istex. Entrådet uldgarn. Model før vask.

ASKA – uldbluse strikket i spindegarnet Einband – FØR VASK. Foto: Marianne Damgaard Porsborg

Som sagt forvandler spindegarnet sig ved brug og især efter første vask. Men husk: jo større pinde det strikkes på, desto mere ujævnt og rustikt bliver det!

 

ASKA islandsk uldbluse i seks farver strikket i spindegarnet Einband /Istex. Entrådet uldgarn, sælges online i webshop.

ASKA – uldbluse strikket i spindegarnet Einband – EFTER VASK. Foto: Marianne Damgaard Porsborg

Jeg er igang med strikke en anden bluse i spindegarn, på pind 4 – både for min egen fornøjelses skyld, men også for at kunne vise senere her på bloggen, hvordan glatstrikning i Einband ser ud, når det strikkes på pind 4.

Mere følger altså – og god fornøjelse, for spindegarn skal opleves!

Marianne Damgaard Porsborg

v/Doggerland Design og Garnhytten Jægerspris

Læs eventuelt om Einband på Istex hjemmeside her: Einband – Lace weight Yarn

 

Strikdesign og opskrifter fra Doggerland Design

Indehaver af firmaet Doggerland Design og webshop i samme navn. Marianne er uddannet Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education), Tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).