Gigt, uldens gode egenskaber – uldtøj og om, at have værktøjet i orden…

Gigt og uldens gode egenskaber

I dette blogindlæg vil jeg gerne sætte fokus på uldens gode egenskaber og hvordan man med fordel kan bruge uldtøj til naturlig lindring, eller forebyggelse af, gigt- led- og muskelsmerter. Ligeledes sætter jeg fokus på hvilke strikkepinde mv. og arbejdsrutiner man bør bruge, hvis man som gigtplaget gerne vil strikke eller hækle.

Gigtplagede lemmer og ømme muskler, har alle dage haft godt af, at blive “pakket ind” i tøj lavet af ren uld. Helst skal uldtøjet helt ind på kroppen, måske i lag-på-lag, uden at blive presset for meget sammen, for som min gamle materialelærer på håndarbejdsseminariet sagde: det er luften – det man ikke kan se, som isolerer og gør godt. I min optik er det så godt, at jeg i mit stille sind ville ønske, at det var noget lægerne ville “ordinere” patienter med slidgigt, eller led og muskelsmerter, i f.eks. ryg, lænd, skuldre, håndled og knæ.

Uldens gode egenskaber

Mere teknisk om uldens gode egenskaber, skal blandt andet nævnes, uldens evne til at optage op til 35% fugt (sved, regn mv) uden at uldtøjet virker vådt og samtidig med, at ulden stadig varmer. Fugten fra sved “vandrer” simpelthen ud igennem uldtøjet og fordamper eller ligger sig yderst på uldtøjet. En anden skøn egenskab, er uldens termostatagtige egenskab. Når ulden optager fugt, f.eks. fra fugtigt og koldt vejr – skabes varme, og når ulden igen afgiver fugten i mere tørt vejr, “forbruger” ulden varme – og uldtøjet føles kølende. Det sidste, betyder at uldtøj også er godt om sommeren, men mere herom længere nede. (Kilde: www.denstoredanske.dk – søg på uld).

Uld – kradser eller ikke?

At have tøj – strikket, vævet eller hæklet af uld, tæt ind på kroppen, er desværre blevet noget de fleste takker nej tak til. DET KRADSER, er der mange der mener 🙂 og måske med rette… Uld gør altså godt på ømme led og muskler, men ja – nogle føler det kradser, og det er der et par løsninger på.  For det første, er det at have uldtøj tæt på kroppen en vanesag (påstår jeg). En ven sagde en gang, at man kan vende sig til at have uld inde på kroppen, ved at holde “kradseriet” ud i bare 10-15 minutter – så stilner det af, og langsomt, har man vænnet sig til at have uldtøjet på. For det andet, anbefaler jeg altid, at baby, børn og “begyndere” – skal bruge så blødt uldtøj som muligt, til en start. Og der findes bløde – eller blødere – uldgarner, som er fine at bruge i starten, imens man vænner sig til at gå med uld tæt inde på kroppen. Her skal nævnes Alpaca-uld, som har en lidt anderledes fiberstruktur og er så godt som kradsefri – og superwash-behandlede uldgarner, kan også kan virke blødere på de fleste. Og tro mig, starter man med disse to tricks, så bliver de fleste hurtigt glade for at gå med uldtøj!

Baby og børn – og uldtøj…

Fra mine børn var helt små og op til skolealderen, gav jeg dem altid uldent undertøj på. Uldundertøj i tynd blød strikkvalitet, som sørgede for, at deres små kroppe bedre kunne temperere sig. Naturligvis havde de som små også uldbluser, uldsweatre og/eller uldtæpper, når de sov i barnevognen – mængden af uldtøj: alt afhængig af vejr og vind, naturligvis. Samtidig havde vi også et ægte lammeskind, blødt – tykt og lækkert, som børnene lå på i barnevognen – året rundt.

Gratis opskrift til ulden ryg- og mavevarmer

Andet sted her på bloggen, har jeg lagt en nem og gratis opskrift ud, til strik af en ryg- og mavevarmer, i uld – naturligvis.  Dette “bælte” strikkes rundt med rib – så højt eller stort som man ønsker det, måske af garnrester, men allerhelst af gode uldgarner med mindst 75% uld i (strømpegarn). Hører man til dem som synes uld kradser, så strik den i en god alpacagarn, så bliver den superlækker blød – og ja, næsten med garanti: kradsefri 🙂 Ryg og mavevarmeren lindrer eller forhindrer smerter i lænden og ryg – og er i øvrigt også god ved menstruationssmerter. Gå til opskrifter her.

Fryser du? Tag uldtøj på…

Desværre har jeg personligt altid været lidt kuldskær omkring skuldre og brystkasse. Det er så blevet værre med alderen 🙂 og nu – hvor jeg nærmer mig de 50 år, møder man mig næsten aldrig uden en uldtrøje – tyk eller tynd, eller et sjal… Til gengæld: husker jeg trøjen eller sjalet – bliver jeg MEGET sjældent forkølet, og tendensen til slidgigt (især i min højre skulder) forsvinder! Ergo: har du det lige som mig, vil jeg varmt(!) anbefale dig at få et strikket, hæklet eller vævet sjal i uld, det behøver ikke alle ligne en million – og husk at bruge det – eller dem, hvis du har flere, så får du en hurtig lindrende eller forhindrende effekt.

Og fødderne – dem må vi ikke glemme. En akupunktør sagde en gang til mig, at fryser man om fødderne og anklerne, får man næsten med garanti en forkølelse 🙁 Ergo: uldne sokker – og valkede hjemmesko i god uld, giver ikke bare varme til fødder og tæer, de kan også forhindre forkølelse.

Slidgigt og smerter i knæ og håndled…

-kan også lindres eller forhindres, ved brug af uldtøj. Knævarmere – som også sidder godt, er imidlertid lidt svære at lave selv, men jeg er igang med at designe og prøvestrikke en knævarmer i alpacagarn, og hvis det bliver godt, lægger jeg opskriften her på bloggen 🙂 Opskrifter på håndledsvarmere findes der nok gratis på internettet – hvis ikke, så må jeg da se at lave en…

Uldtøj om sommeren…

Selv om sommeren – er uld og uldtøj godt! Som tidligere beskrevet virker uldens termostatagtige egenskab også om sommeren, fordi uld, under et par betingelser, både kan virke lindrende og kølende. Med et par betingelser mener jeg, at du naturligvis ikke skal iklæde dig din tykkeste uldne sweater i stegende sol og høj varme! Derimod anbefaler jeg blød, tynd, let og luftig uldstrik til brug om sommeren. Det vil sige, at de helt tynde uldne undertrøjer sagtens kan bruges året rundt, ligesom en tynd og lækker trøje eller cardigan, måske med et fint hulmønster, også er helt i top, i forhold til at få gavn af uldens gode egenskaber, om sommeren.

Hånden på hjertet – om sommeren, i kampens hede – kan jeg sagtens glemme at tage min uldne ryg- og mavevarmer eller den uldne undertrøje på, når jeg går ture, cykler eller arbejder i haven. “Bøden” får jeg straks – i form af ondt i lænd og skuldre… Ergo: Uld er også godt, faktisk rigtig godt, når man bruger kroppen fysisk – inde som ude, ved sport og/eller arbejde.

Gigt og håndværk – håndarbejde…

Lidt om dilemmaet: gigt og håndarbejde. Nu er jeg selv så heldig, at jeg ikke døjer med rigtig leddegigt, og kan – og vil derfor kun udtale mig om slidgigt, som jeg selv har erfaring med. Og det er lidt af et dilemma, på den ene side at døje med gigtsmerter eller andre former for smerter og ubehag i skuldre, arme og håndled – og på den anden side, gerne ville strikke, hækle eller væve dejligt uldtøj. To råd, som jeg selv har fulgt i 20 år, er: brug godt værktøj – og hold pauser! Med godt værktøj mener jeg: lette, glatte og smidige strikkepinde og hæklenåle, helst i bambus – eller anatomisk korrekte metal eller træ-værktøj. Hvis man bruger f.eks. gode bambuspinde, lettes arbejdet og man spænder ikke så nemt op i især skuldrene, imens man strikker og hækler. Og så: pauserne!

HUSK PAUSER!

Det kan ikke siges for ofte 🙂 Men jeg ved, hvor svært det er, at huske pauserne. Er man lige godt igang med et håndarbejde, så løber tiden – og pludselig, minder ømheden eller smerterne een om, at man skulle have holdt en pause… for et stykke tid siden. Måske kan du sætte et æggeur? Igen, en af mine gode gamle lærere på håndarbejdsseminariet, som selv døjede med slidgigt i arme og skuldre, sagde tit og ofte: “Arbejd max. 15-20 minutter – og hold så en pause!” Pauserne, kan så passende bruges til lige at strække kroppen godt igennem, måske sætte en kop te over – eller lave noget helt andet, bare 5 minutter.

Det var – et længere skriv, om mine egne erfaringer med uld, uldtøj og håndarbejde – til lindring og forhindring af led- og muskelsmerter samt forkølelse. Har du selv gode råd, eller erfaringer – gode som dårlige – med gigt, uld og håndarbejde, så skriv endelig en kommentar her på siden! Jeg hører gerne fra dig!

På glædeligt genhør,

Marianne Damgaard Porsborg, v/Doggerland Design

 

doggerlanddesign

Indehaver af firmaet Doggerland Design og webshop i samme navn. Marianne er uddannet Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education), Tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).