Strikkekit – garn og opskrift til børnetrøje i islandsk uld, model SLAÍNE 1

Børnetrøje: strikkekit Slaíne 1 – fra Doggerland Design

Børnetrøjen Slaíne 1, kan strikkes med dette garnkit – pakke med garn og opskrift. Trøjen/cardiganen, er designet af Marianne Damgaard Porsborg i 2014, og redesignet i 2018. Som navnet antyder, er trøjen ikke alene. Marianne har nemlig designet en uldbluse, eller sweater om man vil, i samme stil – med navnet Slaíne 2.

Strikkekit børnstrik, trøje/cardigan til børn str 92-158 cl, uldgarn og opskrift i kit

Slaíne 1 – snit, facon og mønster

Uldtrøjen er, som mange af Mariannes øvrige designs, enkel og fin i udtryk og mønster. Den strikkes i glatstrikning med retriller og perlestrik som detaljer, og har god facon og pasform, der passer til aktive, legende børn.

Slaíne 1 – cardigan og trøje – kan strikkes i størrelse 92 cl til 158 cl. Den har en god længde, for at give varme på børnenes mave og ryg, og i opskriften foreslås det, at strikke trøjen lidt længere til piger (som model vist på foto) – det er lidt sødt! Det er naturligvis helt op til dig som strikker, hvor lang den skal være. Desuden er trøjen designet så den tager størst muligt hensyn til uldens “krads”… se mere herom længere nede.

Børnetrøje, cardigan i uldgarn, strikkekit garn og opskrift fra Doggerland Design

Strik i islandsk uld…

Slaíne trøjen strikkes i det islandske uldgarn Lettlopi fra Istex. Lettlopi er, som de andre islandske garner, i en klasse for sigselv. De islandske får er nemlig en ren race med aner tilbage til Vikingetiden, og uldens fiberstruktur er på een gang “rustik” og lækker blød.

Islandsk uld har både korte og lange fibre, og spundet sammen til en lidt løsspundet garn, giver det en varme og lethed til det strikkede, som er unik – ihvertfald sammenlignet med mange andre, moderne garner.

Lettlopi uldgarn Ocean Blue til strikkekit Scarborough sømandssweater fra garnkits.dk

Kradser Lettlopi uldgarn?

Uld med lidt lange fibre (som Lettlopi) og uld med lange fibre, kan kradse på nogle mennesker, især hvor huden er tynd, fx på halsen. Lidt firkantet kan man måske sige, at de lange – og måske lidt grove uldfibre “stritter” og derfor “kilder” huden, der opleves og føles irriterende.

Mariannes erfaring med brug af uldstrik til sine egne tre børn er imidlertid, at huden – eller kroppen, skal have lidt tid til at vænne sig til tøj lavet af ren uld. Når først huden har vænnet sig til kontakten med uld, opnås både de gode helsevirkende effekter ved uld og en oplevelse af, at det ikke kradser, eller kilder – som hendes børn kaldte det.

Kort fortalt, ja – islandsk uld kan kradse lidt, på nogle, men uldens positive effekter ved uld opvejer i højeste grad “kradseriet” – som der iøvrigt er taget hensyn til ved design af modellen.

Hvordan undgår man at uldtøj kradser?

Slaine trøjen er designet så der både er god bevægelsesfrihed – og minimal kontakt mellem uld og sart hud, i modellen. Det vil sige, at halsudskæringen fx er designet lidt åben og stor. Så – har barnet en bomuldsbluse eller skjorte på, under trøjen, undgås “kradseriet” – og de fulde, positive effekter af Lettlopi uldgarnet opnås!

Lettlopi uldgarn til strik og hækling, islandsk. Her i garnkit med opskrift til børnetrøjen Slaine

Slaíne – om navnets betydning og oprindelse

Navnet Slaíne er irsk og betyder health – altså helse eller helbred (kilde: behindthenames.com, 2018). Og det er netop god helse, som Slaíne modellerne gerne skulle give børnene!

På irsk skrives navnet altså med í – men kan også skrives uden accent aigu over i’et. Slaine – er måske bare mere dansk, og det er også helt OK.

Vaskeanvisning – sådan vasker og behandler du trøjen

Slaine bør håndvaskes – liggetørre og endelig ikke vaskes for ofte. Luft blot børnetrøjen en gang imellem, gerne liggende, ude – i skyggen… God uld har nemlig en selvrensende effekt. Kort fortalt, “kaster” god uld urenheder af sig, og denne effekt kan udnyttes, ved blot at lufte det håndstrikkede en gang imellem. Se gerne mere om vask af uldtøj – her 🙂

 

Børnestrik, garn og opskrift i pakke/kit. Strik til børn med garnkits fra Doggerland Design

God fornøjelse – og må dit barn slide Slaine trøjen med helse!

Copyright: Marianne Damgaard Porsborg, Doggerland Design

Jægerspris, den 30. september 2018

doggerlanddesign

Indehaver af strikdesignfirmaet Doggerland Design, shoppen garnkits.dk og butikken Garnhytten i Frederikssund. Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education). Tidligere uddannet tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *