Strikkekit – garn og opskrift til strik af nem babysweater: ÚNA

Babysweater: strikkekit Úna – fra Doggerland Design

Babysweateren Úna, kan strikkes med dette garnkit – en pakke med garn og opskrift. Sweateren, eller uldblusen om man vil, er måske den nemmeste der findes… Se mere herunder. Den strikkes i en let, luftig og lækker varm kombination af to slags islandsk uldgarn. Opskrift af Marianne Damgaard Porsborg, 2018.

Baby og børne sweater, garn og opskrift til strik af børnetøj, kit fra Doggerland Design

Úna – snit, facon og opskrift

Denne lækre, lidt “langhårede” uldbluse alias sweater, strikkes som sagt efter verdens – måske nemmeste opskrift. Den strikkes helt i retstrikning, er ens for og bag – og strikkes i et stykke, nedefra og op. Opskriften er inspireret af Kirsten Hofstätters gamle opskrift til det hun kaldte “Verdens nemmeste trøje” – vist i bogen “Strik for livet” fra 1989.

Úna opskriften strikkes (næsten) som Hofstätters: kun i retstrikning – og er i princippet helt enkel, men modellen har lidt facon på ærmerne, så de ikke virker så firkantede.

Strik nem uldbluse til baby og børn, i islandsk uldgarn. Kit Una fra Doggerland Design

Fusion af to slags islandsk uld…

Denne sweater/uldbluse strikkes med 1 tråd tynd islandsk uldgarn – Einband, og 1 tråd islandsk pladegarn – Plötulopi, sammen – på hele arbejdet. De to forskellige typer uldgarn sammen, givet et fint, blødt og lidt “rustikt” resultat, som giver baby god komfort og varme, uden at være for varm.

Med “rustikt” menes både fusionen af de to vidt forskellige slags garn – og det melerede farvespil, som det færdige resultat får. Kradser Úna? Læs mere herunder.

Kradser Úna sweateren?

Uld med lidt lange fibre – som pladegarnet, kan kradse på nogle mennesker, især hvor huden er tynd, fx på halsen. Lidt firkantet kan man måske sige, at de lange uldfibre “stritter” og derfor “kilder” huden, der kan opleves og føles lidt irriterende.

Min mangeårige erfaring med brug af uldstrik til mine egne tre børn er imidlertid, at huden – eller kroppen, skal have lidt tid til at vænne sig til tøj lavet af ren uld. Når først huden har vænnet sig til kontakten med uld, opnås både de gode helsevirkende effekter ved uld og en oplevelse af, at det ikke kradser, eller kilder – som mine børn kaldte det 🙂

Hvordan undgår man at uldtøj kradser?

Úna sweateren er designet med god bevægelsesfrihed – og kun lille kontakt mellem uld og sart hud. Modellen har – for nemhedens skyld, en helt enkelt bådhals, som går lidt højt op i halsen. De fleste babyer og børn har stor glæde af tøj lavet af ren uld, men er du nervøs for om Úna kradser på babys hals, kan du eventuelt give baby en langærmet T-shirt med lidt høj hals på, indenunder.

Dobbelt islandsk uld fra Istex, spindegarn og pladegarn sammen, til nem babystrik, sweateren Una fra Doggerland Design

Sådan strikker du med pladegarn

Måske lyder det lidt som et paradoks, at strikke “verdens nemmeste babybluse” i pladegarn, som har ry for at være svær at strikke med. MEN – for det første, er det ikke så svært at strikke med pladegarn hvis man følger mine tips (herunder) – og for det andet, er det supernemt at strikke videre, hvis pladegarnet knækker…

  1. Åbn pladen med pladegarn forsigtigt i midten, så der dannes et hul hvor du kan trække garnet forsigtigt ud. Strik altså med garn fra pladens midte, ikke yderside.
  2. Træk ca. 1 meter garn ud af pladen og læg det løst ovenpå pladen.
  3. Lad pladegarnet ligge på gulvet foran dig, fx på en tallerken, og sørg for:
  4. at der ikke er “forhindringer” mellem strikketøj og pladegarnet på gulvet: fx armlæn, lommer mv. på dit tøj, som garnet kan hænge fast i.
  5. Til Úna – lægges Einband garnet i en skål ved siden af pladegarnet.
  6. Træk et godt stykke pladegarn op en gang imellem, og lad Einband “trække sig selv” imens du strikker.
  7. Knækker pladegarnet – ligger du de knækkede ender ca 10 cm indover hinanden, strikker med dobbelt garn dette lille stykke – og fortsætter stille og roligt.
  8. Pladegarns ender hæftes også nemmest ved at strikke eller sy henover enderne.

Islandsk pladegarn og spindegarn strikkes sammen til nem baby og børnebluse i kit Una fra Doggerland Design

Brug Úna som sovesweater…

Igen, jeg brugte meget at give mine egne børn uldtøj på, også da de var helt små – og ofte i flere lag, for at udnytte uldens egenskaber optimalt. Derfor anbefaler jeg varmt også at bruge Úna sweateren som en “sovesweater” – som baby får på, når han eller hun skal sove udenfor. Strikkes sweateren et nummer større, kan ærmerne gå ud over babys hænder, og på den måde virke lidt som vanter. Husk – “Uld er Guld” – også for de små 🙂

Einband og Plotulopi islandsk uldgarner til strik af nem babybluse. Kit Una fra Doggerland Design online i shoppen

Úna – om navnets betydning og oprindelse

Ordet Úna kommer formodentlig af det irske ord “uan” som betyder lam (kilde: behindthenames.com, 2018). Og denne sweater, eller uldbluse – er netop en rigtig lamse-bamse-sweater!

På irsk skrives navnet altså med Ú – men kan også skrives uden accent aigu over u’et. Una – er måske bare mere dansk, og det er også helt OK.

Vaskeanvisning – sådan vasker og behandler du babysweateren

Denne sweater skal håndvaskes – liggetørre og endelig ikke vaskes for ofte. Luft blot Una en gang imellem, gerne liggende, ude – i skyggen… God uld har nemlig en selvrensende effekt. Kort fortalt, “kaster” god uld urenheder af sig, og denne effekt kan udnyttes, ved blot at lufte det håndstrikkede en gang imellem. Se gerne mere om vask af uldtøj – her 🙂

Børnestrik, garn og opskrift i pakke/kit. Strik til børn med garnkits fra Doggerland Design

God fornøjelse – og må din baby slide Úna blusen med helse!

Copyright: Marianne Damgaard Porsborg, Doggerland Design

Jægerspris, den 30. september 2018

Strikdesign og opskrifter fra Doggerland Design

Indehaver af firmaet Doggerland Design og webshop i samme navn. Marianne er uddannet Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education), Tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).