Strikkekit: garn og opskrift til strik af hue og halstørklæde – model: AISLINN

Aislinn – strikkekit fra Doggerland Design

Strikkekit garn og opskrift til strik af lille hue og langt halstørklæde i tyk islandsk uld

Aislinn kit – pakke med garn og strikkeopskrift, til strik af hue- og halstørklædesæt. Sættet blev designet af Marianne Damgaard Porsborg i 2015, til håndstrik i tyk og lækker islandsk uld. Designtemaet for Aislinn sættet var: varme, ungdommelighed, enkelthed og hurtighed. Sættet skal naturligvis være varmt – og blødt at bruge, det skal både være ungt og alligevel klassisk, og rimelig hurtig at strikke.

Strikkekit Aislinn fingerbøl hue og langt halstørklæde i tyk islandsk uld, Bulkylopi. Design og foto: Doggerland Design

Aislinn – snit og mønster…

Sættet er som sagt designet så det forhåbentligt appellerer til de fleste – unge som “gamle”. Huen strikkes på en lille rundpind, men kan også fint strikkes på tykke strømpepinde. Halstørklædet strikkes frem og tilbage. Jeg strikkede det på samme rundpind som jeg lavede huen, da jeg synes det er nemmere – især når halstørklædet får noget længde… Huen strikkes nedefra og op, og syes sammen foroven i et “kors” – eller kryds om man vil, og får på den måde lidt fingerbølform… Halstørklædet er langt – kilometerlangt… og derfor har jeg også tidligere kaldt sættet for: Fingerbølhuen og kilometerhalstørklædet.

Pakke med garn og opskrift til strik af hue og halstørklæde, model Aislinn, i tyk islandsk uldgarn

Islandsk uldgarn – tyk, blød og varm…

Aislinn sættet strikkes i den tykkeste af de islandske uldgarner: Bulkylopi. Bulkylopi laves i 8 naturfarver, og er på modellen strikket i koksgrå (“Black Heather”). Bulkylopi er lidt løst spundet tyk garn – som strikkes på pind 8-10. Den er altså bare “chunky” og superlækker, og som andre islandske garner, åbner den sig så fint efter første vask. På den både bliver den endnu mere blød, “fed” og lækker. Derfor anbefaler jeg at du vasker dit Aislinn sæt før brug, se længere nede i teksten.

Bulkylopi tyk islandsk uldgarn fra Istex. Foto: Doggerland Design

Aislinn – om navnets betydning og oprindelse

Navnet Aislinn er en variant af det irske pigenavn “Aisling” – som betyder drøm eller vision (kilde: behindthenames.com, 2018). Navnet er valgt fordi Aislinn sættet naturligvis skal værne om dit helbred, men også gerne må holde dit hoved og dine drømme varme og gode, i en til tider kold tid… Selvom navnet er et pigenavn, kan sættet naturligvis stadig strikkes til drenge og mænd.

Vaskeanvisning – sådan vasker og behandler du Aislinn sættet

Sættet bør håndvaskes – liggetørre og endelig ikke vaskes for ofte. Som beskrevet ovenover vil strik i Bulkylopi blive lidt “federe” og endnu mere blød og lækker, efter første vask. Det anbefales iøvrigt, at strik af Bulkylopi lægges 10 minutter i blød – ved første vask (men altså kun ved første vask). Det får Bulkylopi til at “puffe op” – så uldens korte og lange fibre udnyttes optimalt i forhold til varme, ventilation og blødhed.

Generelt er det iøvrigt sådan, at strikket tøj i god uld – ikke skal vaskes så ofte. God uld, ofte betegnet som “ren ny uld” – og måske især de islandske, og mere autentiske naturgarner, har en selvrensende effekt. Kort fortalt, “kaster” god uld urenheder af sig, og denne effekt kan udnyttes ved blot at lufte det håndstrikkede en gang imellem. Se gerne mere om vask af uldtøj – her 🙂

God fornøjelse!

Copyright: Marianne Damgaard Porsborg, Doggerland Design

Jægerspris, den 10. september 2018

Strikdesign og opskrifter fra Doggerland Design

Indehaver af firmaet Doggerland Design og webshop i samme navn. Marianne er uddannet Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education), Tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).