Strikkekit: garn og opskrift til strik af retrille sweater, model: BRIGHID

Brighid – strikkekit fra Doggerland Design

Brighid – pakke med garn og strikkeopskrift, til strik af en halvlang sweater i islandsk uld. Brighid sweateren er designet af Marianne Damgaard Porsborg i 2001, og redesignet i 2017, til strik i det islandske uldgarn Lettlopi.

Strikkekit garn og opskrift, til sweater i retrillestrik og islandsk uldgarn. Foto og design, Marianne Damgaard Porsborg

Brighid – snit, facon og mønster

Sweateren er tænkt som en klassisk, men lang sweater. Brighid varmer de rigtige steder – fordi den netop er så lang, at den også dækker lænden. Ryg og lænd, er måske der hvor mange har tendens til ømhed, fx ved havearbejde. Da den blev designet, var den da også primært tænkt som let overtøj, især til havearbejde og ture i naturen. Derfor har den indtil i dag heddet “Have-sweateren”. Den lange sweater strikkes som sagt i det islandske uldgarn Lettlopi, med et enkelt – men altid pænt retrillemønster, og en masse ribstrik.

Strikkekit med Lettlopi uldgarn og opskrift til strik af lang sweater med retrillemønster. Design og foto: Marianne Damgaard Porsborg

Islandsk uldgarn – let, lunt og dejligt…

Brighid strikkes i en mellemtyk islandsk uldgarn, Lettlopi – fra Istex. Den strikkes frem og tilbage i fire stykker, og syes sammen ved monteringen. Brighid har lidt facon på ærmegabene, hvilket giver en god bevægelsesfrihed – perfekt til fx havearbejde.

Lettlopi uldgarn fra Istex, til strik af islandske sweaters og garnkits fra Doggerland Design

Brighid – om navnets betydning og oprindelse

Navnet Brighid er irsk og betyder “den ophøjede” – og er samtidig navnet på gudinden for ild, poesi og viden, i irsk mytologi (kilde: behindthenames.com, 2018). Brighid er valgt som navn til modellen, fordi jeg synes det enkle – i strik og i livet generelt, fortjener at blive lidt “ophøjet”. /Marianne.

Strikkekit garn og opskrift til strik af enkel retrille sweater. Design og foto: Marianne Damgaard Porsborg

Vaskeanvisning – sådan vasker og behandler du Brighid sweateren

Sweateren bør håndvaskes – liggetørre og endelig ikke vaskes for ofte. God uld, ofte betegnet som “ren ny uld” – og måske især de islandske, mere autentiske naturgarner, har en selvrensende effekt. Kort fortalt, “kaster” god uld altså urenheder af sig, og denne effekt kan udnyttes ved blot at lufte det håndstrikkede en gang imellem. Se gerne mere om vask af uldtøj – her 🙂

Garn, garnkits og tilbehør til strik og hækling online i webshoppen garnkits.dk

God fornøjelse!

Copyright: Marianne Damgaard Porsborg, Doggerland Design

Jægerspris, den 10. september 2018

doggerlanddesign

Indehaver af strikdesignfirmaet Doggerland Design, shoppen garnkits.dk og butikken Garnhytten i Frederikssund. Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education). Tidligere uddannet tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *