Strikkekit: garn og opskrift til strik af retro uldbluse, model: ÉNNA

Strikkekit Énna – ra Doggerland Design

Strikkekit Énna – pakke med garn og strikkeopskrift, til strik af en fin uldbluse i retro-stil. Enna blusen er designet af Marianne Damgaard Porsborg i 2001, og redesignet i 2017, til strik i det islandske uldgarn Lettlopi.

Strikkekit Enna, garn og opskrift til retro uldbluse som strikkes i islandsk uld Lettlopi. Doggerland Design

Enna – snit, facon og mønster

Denne uldbluse – eller tynde, lette sweater om man vil, er helt sin egen. Den har et enkelt retrillemønster, god vidde og en stor firkantet halsudskæring – i stil med nogle af 1960’erne og -70’ernes kjoler og tunikaer. Énna har lidt slanke ærmer, som sidder godt, og faconen er i det hele taget rummelig og rar at have på. Uldblusen er smart alene (som på foto) – eller udover en skjorte eller tynd og tætsiddende rullekravebluse.

Den strikkes frem og tilbage i fire stykker, og syes sammen ved monteringen. Den firkantede hals strikkes færdig ved monteringen, og er rimelig nem at strikke.

Uldbluse med firkantet hals, model Enna, Doggerland Designs garnkit til strik i islandsk uld

Islandsk uldgarn – let, lunt og dejligt…

Med dette strikkekit, får du det islandske uldgarn, Lettlopi – fra Istex, til strik af Enna blusen. Lettlopi er en blød og lidt løs spundet uldgarn, som ved brug, giver god varme – uden at være “for varm”. De islandske uldgarner er i en klasse for sig, da den lidt løse spinning giver en god naturlig varme, som menneskekroppen har så godt af, samtidig med at den er let og luftig.

Lettlopi uldgarn fra Istex, til strik af islandske sweaters og garnkits fra Doggerland Design

Énna – om navnets betydning og oprindelse

Navnet Énna er irsk og betyder muligvis “bird like” – altså: som en fugl. (kilde: behindthenames.com, 2018). Énna er valgt som navn til modellen, fordi jeg synes navnets betydning sender os fornøjeligt tilbage til Beatles tiden og den skønne “Blackbird” sang… /Marianne.

På irsk skrives navnet med É – men kan også skrives uden accent aigu over e’et. Enna – er måske bare mere dansk, og det er også helt OK.

Enna strikkekit, garn og opskrift til strik af retro uldbluse i islandsk uldgarn

Vaskeanvisning – sådan vasker og behandler du Enna uldblusen

Uldblusen bør håndvaskes – liggetørre og endelig ikke vaskes for ofte. Luft blot din Enna bluse en gang imellem, gerne liggende, ude – i skyggen… God uld, ofte betegnet som “ren ny uld” – og måske især de islandske uldgarner, har nemlig en selvrensende effekt. Kort fortalt, “kaster” god uld urenheder af sig, og denne effekt kan udnyttes, ved blot at lufte det håndstrikkede en gang imellem.

Se gerne mere om vask af uldtøj – her 🙂

Garn, garnkits og tilbehør til strik og hækling online i webshoppen garnkits.dk

God fornøjelse – og slid din Enna uldbluse med helse!

Copyright: Marianne Damgaard Porsborg, Doggerland Design

Jægerspris, den 10. september 2018

doggerlanddesign

Indehaver af strikdesignfirmaet Doggerland Design, shoppen garnkits.dk og butikken Garnhytten i Frederikssund. Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education). Tidligere uddannet tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *