Strikkekit: garn og opskrift til strik af kort sweater med rullekrave, model: BLATHNAT

Bláthnat – strikkekit fra Doggerland Design

Bláthnat – pakke med garn og strikkeopskrift, til strik af en kort, lidt oversize sweater – med lange ærmer og stor, smuk rullekrave. Blathnat sweateren er designet af Marianne Damgaard Porsborg, 2017.

Strikkekit Blathnat, garn og opskrift til kort sweater med stor rullekrave i islandsk uld

Bláthnat – snit og mønster

Denne sweater er designet som en nyfortolkning af den klassiske rullekravesweater. Blathnat er perfekt som supplement til den nutidige mode, med sit korte, lidt oversize snit – de lange, slanke ærmer og den store rullekrave… Måske er rullekrave den forkerte betegnelse, da kraven mere er tænkt som en smuk og dejlig varm krans der kan ligge og varme både skuldre og nakke. Endelig er sweateren tænkt som en model der kan stå alene til et par bukser eller en nederdel, eller som en del af lag-på-lag tøj, fx over en kjole.

Blathnat strikkekit med garn og opskrift til sweater i to slags islandsk uld

Islandsk uldgarn – to slags, i en lækker fusion…

Bláthnat strikkes i en fusion af to slags islandsk uld, med en tråd Einband (spindegarn) og Plötulopi (pladegarn). Einband og Plötulopi strikkes sammen på hele arbejdet, og giver et fantastisk let og tykt udtryk på een gang. Efter første vask af din nye sweater, eller uldbluse om man vil, åbner Einband garnet sig og fusioner flot med den uspundede pladegarn. Det giver Blathnat en lækker langhåret struktur, næsten som mohair… Derfor anbefaler jeg at du vasker din sweater før brug, se længere nede i teksten.

Einband og Plötulopi islandsk uldgarn, i strikkekit Blathnat fra Doggerland Design

Bláthnat – om navnets betydning og oprindelse

Navnet Bláthnat er irsk og betyder “lille blomst” – afledt af det irske ord “Blath” som betyder blomst (kilde: behindthenames.com, 2018). Bláthnat er valgt som navn til modellen, fordi kraven netop netop minder lidt om en blomst, der ligger så fint rundt om halsen… På irsk skrives navnet med á – men kan også skrives uden accent aigu over a’et. Blathnat – er måske bare mere dansk, og det er også helt OK.

Vaskeanvisning – sådan vasker og behandler du Blathnat sweateren

Sweateren bør håndvaskes – liggetørre og endelig ikke vaskes for ofte. Som beskrevet ovenover vil strik i kombinationen af de to islandske garner, blive endnu mere lækker og langhåret, ved første vask – og ja, også ved brug. Generelt er det iøvrigt også sådan, at strikket tøj i god uld – ikke skal vaskes så ofte. God uld, ofte betegnet som “ren ny uld” – og måske især de islandske, mere autentiske naturgarner, har en selvrensende effekt. Kort fortalt, “kaster” god uld altså urenheder af sig, og denne effekt kan udnyttes ved blot at lufte det håndstrikkede en gang imellem. Se gerne mere om vask af uldtøj – her 🙂

Garn, garnkits og tilbehør til strik og hækling online i webshoppen garnkits.dk

God fornøjelse!

Copyright: Marianne Damgaard Porsborg, Doggerland Design

Jægerspris, den 10. september 2018

doggerlanddesign

Indehaver af strikdesignfirmaet Doggerland Design, shoppen garnkits.dk og butikken Garnhytten i Frederikssund. Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education). Tidligere uddannet tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *