Strikkekit – garn og opskrift til smart rullekravesweater i islandsk uld: SORCHA

Rullekravesweateren Sorcha – strikkekit fra Doggerland Design

Sorcha kit – pakke med garn og strikkeopskrift, til strik af en klassisk rullekravesweater med moderne snit. Sweateren er designet af Marianne Damgaard Porsborg i 2016 – og redesignet i 2018, til strik i den islandske uldgarn Alafosslopi.

Rullekravesweateren Sorcha strikke i Alafosslopi uldgarn med opskrift fra Doggerland Design

Sorcha – snit og mønster…

Rullekravesweateren Sorcha er en af de nyere garnkits fra Doggerland Design – designet i 2016, oprindeligt til strik i en økologisk garn, som dog er udgået af sortiment. Sweateren blev så redesignet i 2018, nu til strik i vamset og lækker islandsk uldgarn. Sorcha har masser af bred rib – passer til alle, og er smart både som “bluse” på en kold dag og som overtøj, forår og efterår.

Sorcha rullekravesweater, pakke med garn og strikkeopskrift, fra Doggerland Design

Mellemtyk islandsk uld – klassisk og lækker!

Sorcha strikkes i den måske mest klassiske og originale islandske uldgarn: Alafosslopi. For at gøre sweateren lidt mere blød og vamset, strikkes den på pind 7 i min opskrift – hvor de fleste islandske opskrifter til Alafosslopi er lavet til pind 5½-6½.

Som med andre islandske garner “åbner” Alafosslopi sig lidt ved første vask, og bliver altså ekstra blød, lækker og lidt langhåret, efter vask. Derfor anbefaler jeg at vaske sweateren inden brug. Mere om uldvask længere nede i teksten.

Alafosslopi islandsk uldgarn, lopi garn, til strik af rullekravesweater Sorcha fra Doggerland Design

Alafosslopi føres i mange smukke farver – nogle tweed-indfarvede, andre fint melerede, som de to viste.

Alafosslopi uldgarn fra Istex, Island til klassisk strik og i garnkits fra Doggerland Design

Sorcha – om navnets betydning og oprindelse

Navnet Sorcha bruges i Skotland og Irland og betyder radiant – strålende (kilde: behindthenames.com, 2018). Navnet er valgt fordi rullekravesweateren forhåbentligt får dig til at føle dig godt tilpas – rolig og dejlig varm, så du kan stråle på den glade måde!

Vaskeanvisning – sådan vasker og behandler du Sorcha sweateren

Rullekravesweaters og andet strik lavet af Alafosslopi, skal håndvaskes og liggetørre. Det anbefales, som tidligere nævnt, at vaske din nye sweater inden brug, for at opnå det bedste resultat. Ved første vask puffer det islandske uldgarn nemlig lidt op – og bliver mere blødt og lidt langhåret.

Generelt er det iøvrigt også sådan, at strikket tøj i god uld – ikke skal vaskes så ofte. God uld, ofte betegnet som “ren ny uld” – og måske især de islandske, mere autentiske naturgarner, har en selvrensende effekt. Kort fortalt, “kaster” god uld altså urenheder af sig, og denne effekt kan udnyttes ved blot at lufte det håndstrikkede en gang imellem. Se gerne mere om vask af uldtøj – her 🙂

Garn, garnkits og tilbehør til strik og hækling online i webshoppen garnkits.dk

God fornøjelse – og slid din Sorcha sweater med helse!

Copyright: Marianne Damgaard Porsborg, Doggerland Design

Jægerspris, den 1. oktober 2018

doggerlanddesign

Indehaver af strikdesignfirmaet Doggerland Design, shoppen garnkits.dk og butikken Garnhytten i Frederikssund. Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education). Tidligere uddannet tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).