Strikkekit: garn og opskrift til strik af nem uldbluse – model: AINE

Aíne – strikkekit fra Doggerland Design

Aine kit – pakke med garn og opskrift, til strik af model Aíne. Den blev designet af Marianne Damgaard Porsborg til en lille lokal byfest i Jægerspris, kaldet BLÅ NAT, i 2018. Aine er en af to nye modeller og garnkits, der blev præsenteret og solgt første gang ved denne lejlighed.

Strikkekit, garn og opskrift til strik af nem uldbluse, model Aine fra Doggerland Design

Designtemaet for Aíne – og den anden model fra BLÅ NAT (“Aigneis“) var: enkelthed, lethed og hurtighed. Snit, strukturer og form skulle være enkle, men stadig feminine. De skulle begge kunne strikkes i lette, tynde uldgarner, så modellerne også kan bruges om sommeren, altså: sommerstrik. Og de skulle begge være hurtige at strikke, så kunderne fx kan tage et Aine eller Aigneis strikkekit med på ferie, og nå at blive færdige, inden for rimelig kort tid.

Garn og opskrift i pakke, kit til strik af model Aine fra Doggerland Design i islandsk uldgarn Einband

Islandsk uldgarn – sprød, tynd og fin…

Aíne strikkes med en tråd Einband fra Istex (100% ren ny uld), på tykke pinde. Einband er den tyndeste uldgarn fra islandske Istex, i typen: spindegarn. Den er entrådet, og lidt “sprød” at strikke med, men efter første vask sker der en skøn forvandling, hvor Einband puffer op – åbner sig, og bliver blød, lidt langhåret – lun og lækker. Da Einband netop er entrådet, har den også den effekt, at det strikkede gerne vil dreje, eller sno sig lidt. Samlet set er det derfor vigtigt, at din nye Aíne model vaskes før brug. Mere herom længere nede i teksten.

Model Aine er meget enkel i form og snit – tænkt som en oversize model med små ærmer der starter over albuen, men du er naturligvis velkommen til at vælge en størrelse mindre, hvis du ikke synes om oversize looket.

Einband tynd islandsk uldgarn fra Istex, sælges online i shoppen garnkits.dk og i strikkekits fra Doggerland Design

Uldblusen strikkes på tykke pinde, på tværs – og i fire firkantede stykker. Desuden strikkes Aíne i glatstrikning, på hele arbejdet, men kan også fint strikkes i retstrikning, det bruger dog bare lidt mere garn. Ønsker du at strikke den udelukkende i ret – så bestil dit Aine garnkit i en størrelse større end du skal bruge, så er du sikker på at have nok garn. Aíne er løs, let og luftig i strukturen, hvilket gør den perfekt som et ekstra lag – fx over en sommerkjole, en top eller skjorte. Jeg har valgt at hækle små musetakker i halsudskæringen og på ærmernes kanter. Vejledning til musetakkerne er i opskriften.

Hæklede musetakker på uldblusen Aine fra Doggerland Design, strikket i Einband tynd islandsk uldgarn

Opskrift med muligheder for variation…

Jeg kan godt lide, når du som strikker af mine garnkits har frie rammer til at præge det færdige resultat. Ved strik af Aine blusen er de angivne mål derfor primært vejledende og fastsat efter hvordan jeg synes modellen skal strikkes, for at give den den vidde og rummelighed jeg ønsker. Du er hjertelig velkommen til at ændre på målene eller mønster. Flere kunder har strikket mere end en Aíne model – og har netop valgt at lege med farve, form, mål og struktur på den eller de næste modeller. Det kunne fx også være spændende, at bruge opskriften til strik af en restebluse….

Aíne – om navnets betydning og oprindelse

Navnet Aíne er den gamle, irske variant af “Anne” – og Aíne betyder radiance (udstråling) på gælisk (kilde: behindthenames.com, 2018). Navnet er valgt fordi det er kort – men også enkelt og feminint, og fordi det har forbindelse med det nordiske navn Anne. På irsk skrives navnet med í – men kan også skrives uden accent aigu over i’et. Aine – er altså måske bare mere dansk, og det er også helt OK.

Vaskeanvisning – sådan vasker og behandler du Aine blusen

Uldblusen Aíne bør håndvaskes – liggetørre og endelig ikke vaskes for ofte. Som beskrevet ovenover vil strik i garnet Einband ofte “dreje” lidt. Dette twist i modellen kan i første omgang hindres lidt ved, at spænde den nyvaskede våde Aine bluse op i den facon du ønsker, med nåle på et håndklæde. Min erfaring siger mig iøvrigt, at denne effekt – eller bivirkning vil nogle måske kalder det, aftager med tiden, jo mere du bruger blusen.

Garn af god uld har iøvrigt den skønne egenskab, at det langt hen ad vejen “skyr” skidt og møg. Det betyder, at du fra tid til anden, når du synes din Aíne uldbluse trænger til at blive frisket op, blot skal lufte den udendørs, helst liggende fladt i skyggen – for så “kaster” ulden nemlig noget af skidtet af sig, af sig selv. Denne egenskab mindskes dog, dels med tiden – dels jo mere den bliver vasket, da vask også udgør en form for slid på det strikkede.

Læs mere om Doggerland Designs vaskeanvisninger: her 🙂

Garn, garnkits og tilbehør til strik og hækling online i webshoppen garnkits.dk

Copyright: Marianne Damgaard Porsborg, Doggerland Design

Jægerspris, den 9. september 2018

 

Strikdesign og opskrifter fra Doggerland Design

Indehaver af firmaet Doggerland Design og webshop i samme navn. Marianne er uddannet Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education), Tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).