Slap af med retstrikning!

Strikkekit med Lettlopi uldgarn og opskrift til strik af lang sweater med retrillemønster. Design og foto: Marianne Damgaard Porsborg

Du og jeg, og alle andre som strikker ved, at man slapper rigtig godt af med et håndarbejde i hænderne. Det er der også filosoffer og andre kloge folk som direkte eller indirekte har haft teorier omkring. Det er bare først nu, med moderne hjerneforskning og epigenetik, at forskerne kan bevise det vi andre har vidst længe.

Tag for eksempel det at strikke med ren ret, frem og tilbage eller rundt og rundt. Det er ikke bare balsam for sjælen, men også så godt for krop og hoved, at det har samme gode virkning som fx meditation.

Strik med retriller – balsam for sjælen

Flere af mine opskrifter er designet med masser af retriller. Både for at gøre det nemt, eller nemmere at strikke, men også fordi retstrikningens enkelthed og de mange gentagelser, netop er god afslapning.

Brighid sweater, strikkeopskrift til download fra Doggerland Design

Opskriften til Brighid sweateren er en af mine ældste. Den har derfor også haft flere andre, og i min optik, mere kedelige navne. Som retrillesweateren, eller “Den lange sweater med retriller”. I 2018 syntes jeg at der skulle ske noget nyt med mine opskrifters navne, og da ideen til Doggerland Design opstod efter en rejse til Irland, valgte jeg at de fleste opskrifter skulle have et irsk navn.

Brighid betyder frit oversat, den ophøjede. Da jeg er så glad for retstrikningens muligheder og egenskaber, har jeg nok ubevidst valgt navnet. Altså har jeg “ophøjet” retstrikningen til noget særligt. Anyways, er “den ophøjede” jo et unisex begreb eller betegnelse, hvilket passer godt til opskriften, som både kan strikkes til herrer og damer.

Uná sweater – ren ret til baby

Inspireret af den gamle strikke-guru Kirsten Hoffstätter og hendes helt enkle begynderstrik, designede jeg for mange år siden denne lille baby sweater, netop til begyndere. Den strikkes frem og tilbage, udelukkende i retriller, og ud-i-et.

På grund af den enkle teknik og form, kan den bedst strikkes til de små størrelser. Den er nemlig vid for at gøre det nemmere at give baby den på. Jeg har iøvrigt videreudviklet lidt på Hoffstätters idé, ved at gøre ærmerne lidt mere moderne med lidt formgivning.

Una, en baby og børnesweater opskrift fra Doggerland Design

Når ret skal være ret…

-så har retstrikning desværre et lidt blakket ry. Mange tænker måske, at fordi retstrikning er så nemt og enkelt, er det ikke ligeså godt, eller fint, som fx glatstrikning eller hulmønstre. Det vil jeg gerne slå et slag for, at vi får talt om. Ja, retstrikning er det nemmeste at strikke for os som strikker på den kontinentale måde, men det gør jo i princippet ikke teknikken mindre fin. Synes jeg. Så jeg fortsætter med at designe opskrifter til retstrikning, og håber du vil følge – og strikke med 🙂

Kærligst Marianne fra Doggerland Design

Strikdesign og opskrifter fra Doggerland Design

Indehaver af firmaet Doggerland Design og webshop i samme navn. Marianne er uddannet Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education), Tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *