Halsedisse og håndledsvarmere med hulmønster – strikkeopskrift

Gratis strikkeopskrift til halsedisse og håndledsvarmere med hulmønster…

Gratis strikkeopskrift til halsedisse og håndledsvarmere

Halsedisse… som da jeg var barn 🙂

Da jeg var barn strikkede mine bedstemødre alverdens ting og sager, i hånden og på strikkemaskiner. Min mormor var ofte lidt kuldskær, og strikkede blandt andet halsedisser – naturligvis til sigselv, men også til andre.

Jeg arvede en for mange år siden, som min mormor havde strikket til min mor, men som min mor altså ikke brugte længere. Den halsedisse var strikket i Froehlich strømpegarn – i et enkelt hulmønster, på strikkemaskine.

Et af de første blogindlæg jeg skrev her på siden, var netop med en gratis opskrift til en halsedisse lig min mormors. Jeg supplerede senere opslaget med tryk af en opskrift til salg i Garnhytten, inklusive en opskrift på matchende håndledsvarmere. Et fint lille sæt, synes jeg selv.

Hulmønsteret Snefnug i gratis strikkeopskrift til halsedisse og håndledsvarmere. Doggerland Design

Nyt mønster, nyt garn…

Da jeg gerne ville sætte mit eget præg på sættet, valgte jeg et hulmønster fra en af mine gamle strikkebøger som hedder Snefnug

SNEFNUG: halsedisse-opskrift:

Garn: ca. 50 g tynd uldgarn, fx tynd islandsk uldgarn Einband, Indiecita alpaka, Anina Merino – eller Froehlich strømpegarn… eller eller – gode rester uldgarn du har liggende!

Halsedisse og håndledsvarmere i uldgarn, gratis strikkeopskrift. Doggerland Design

Størrelse: One-size (passer store børn og voksne)

Pinde: Lange jumperpinde eller en rundpind 40 cm, 3-3½ mm

Strikkefasthed: 24 m = 10 cm (i mønster)

Hulmønster – ”Snefnug”:

Pind 1 (retsiden): 1 ret(r), *slå garnet om pinden, 1 maske(m) tages løs af, strik 2 r sammen, træk den løse m over de 2 r sm, slå garn om pinden, 5 r*. Gentag fra * til * til der er 4 m tilbage på pinden: slå garnet om pinden, strik 1 m løs af, 2 r sm, træk den løse m over de 2 r sm, slå garnet om pinden og strik 1 m ret.

Pind 2: og alle følgende pinde på vrangsiden: strikkes vrang.

Pind 3: strikkes som 1. pind.

Pind 5: Strik 4 r, *slå garnet om pinden, tag 1 m løs af, 1 r, træk den løse m over den sidste m, strik 1 r, 2 r sammen, slå garnet om pinden, 3 r*. Gentag fra * til * til der er 4 m tilbage: 4 r.

Pind 7: 1 r, *slå garnet om pinden, tag 1 m løs af, 2 r sammen, træk den løse m over de 2 r sm, slå garnet om pinden, 1 r*. Gentag fra * til * pinden ud.

Pind 8: vrang (som pind 2). Disse 8 pinde udgør 1 mønsterrapport, der gentages på hele arbejdet.

Opskrift – sådan strikker du en halsedisse:

Rygstykke: Slå 77 masker op på rundpinden (der strikkes frem og tilbage) og start med 5 pinde perlestrik (*1 ret, 1 vrang* – og på de følgende pinde: ret over vrang og vrang over ret). Skift til snefnug-mønsteret og strik 4 rapporter (32 p + perlekant).

Luk nu de midterste 29 m af til hals (eller sæt dem i hvil på en maskeholder) og strik hver skulder færdig for sig med mønsteret. Luk yderligere af på hver 2. p i halssiden for 1x 3 m og 2x 2 m. Strik 2 p mønster lige op (så det passer med en mønsterrapport) og luk de resterende m af fra retten. Strik den anden skulder på samme måde.

Forstykke: Slå 77 masker op på rundpinden, og strik perlekant som på rygstykket. Skift til snefnug-mønsteret og strik 6 rapporter. Forstykket er altså lidt længere end rygstykket, for at varme godt foran på brystet.

Luk nu de midterste 25 m af til hals og strik hver skulder færdig for sig med mønsteret. Luk yderligere af på hver 2. p i halssiden for 1x 3 m og 3x 2 m. Strik lige op til du har 2 mønsterrapporter (16 p) ialt på skulderen og luk de resterende m af fra retten. Strik den anden skulder magen til, blot spejlvendt.

Montering: Hæft ender og sy skuldersømmene sammen, eventuelt fra retten med maskesting.

Krave: Saml m op i halsudskæringen, fra retten på rundpinden. Maskeantallet skal være deleligt med 4. Strik rib (*2 ret, 2 vrang*) til kraven måler 6 cm (“ståkrave”) eller fx 14 cm til en krave med ombuk (rullekrave).

***

SNEFNUG – håndledsvarmere

Garn: ca. 50 g tynd uldgarn, fx tynd islandsk uldgarn Einband, Indiecita alpaka, Anina Merino – eller Froehlich strømpegarn… eller eller – gode rester du har liggende!

Gratis strikkeopskrift til håndledsvarmere med hulmønster i tynd uldgarn. Doggerland Design

Størrelse: Small (Medium) Large

Pinde: Pind 2½-3 (ribkant) og 3½ mm. Strikkefasthed: 24 m = 10 cm (i mønster på pind 3)

Hulmønster – ”SNEFNUG” – se øverst på siden!

Opskrift – sådan strikker du håndledsvarmerne:

Slå 45 (53) 61 masker op på pind 2½-3 og strik 7 (8) 9 cm rib (*1 ret, 1 vrang*). Skift til pind 3½ på en vrangside-pind og strik 1 pind med glatstrikning (vrang). Herefter strikkes snefnugmønster som til halsedissen – men kun over de midterste 21 masker. Maskerne på resten af pinden, før og efter mønsteret, strikkes med glatstrikning. Strik eventuelt alle kantmasker ret. Strik 24 pinde (= 3 snefnug-rapporter).

Skift tilbage til pind 2½-3 og strik 6 (8) 10 pinde ribkant (*1 ret, 1 vrang*). Luk alle masker af på en retsidepind. Hæft ender og sy håndledsvarmerne sammen til et rør. Sammensyningen skal ligge inde i hånden ved brug, så mønsteret ses på håndens overside. Strik den anden håndledsvarmer på samme måde.

God fornøjelse – og slid sættet med helse!

Pladegarn sweater, garn og opskrift i strikkekit fra Doggerland Design. Islandsk pladegarn til damestrik

Sådan vasker du din halsedisse og håndledsvarmerne

Du skal naturligvis følge vaskeanvisningen på banderolen til det garn, som du har strikket halsedissen og håndledsvarmerne af. Ellers, er du meget velkommen til at se mine vaskeråd – klik her 🙂

Marianne v/Doggerland Design og garnkits.dk

Strikdesign og opskrifter fra Doggerland Design

Indehaver af firmaet Doggerland Design og webshop i samme navn. Marianne er uddannet Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education), Tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).