Min oldemors tæppe hæklet i alverdens restegarner…

Oldemors-stol

Da jeg i sin tid flyttede hjemmefra var jeg så heldig, at mine forældre gav mig et af min oldemors hæklede uldtæpper i flytte-hjemme-fra-gave. Det var min fars mormor som, på sine gamle dage i det lille hus i Viborg, forvandlede alverdens garnrester til flere store, uldne tæpper til familien. Så vidt mine forældre kan regne ud, har min oldemor hæklet tæppet i starten af 1960’erne. Den grå kant er slidt lidt enkelte steder, og et par syninger er gået op hist og pist (og det er jo så bare op til mig, at reparere det), men ellers er det næsten så godt som nyt. Imponerende, ved tanken om, at tæppet formodenligt er omkring 50 år gammelt!

Dette ægte oldemors-tæppe er tykt og tungt, består af 172 hæklede firkanter og en tyk stangmaske-kant som er syet på til sidst. Det måler ca. 170 x 190 cm. De fleste af firkanterne er hæklet med mellemtykt garn, få er hæklet med tyndt garn og nogle med dobbelt garn – ergo: sådan lidt efter min oldemors humør og hvilket garn hun lige havde til rådighed, herligt! Så vidt jeg husker har der været 4 tæpper i familien, måske flere – og det vil sige, at min kære oldemor (som jeg desværre aldrig har mødt) må have hæklet mindst 688 firkanter og mindst 16 lange sidestykker…. Iøvrigt melder historien, at hun satte en ære i at der, pånær de 4 hjørnefirkanter, ikke måtte være 2 ens firkanter på et tæppe. Og tro mig – jeg har ledt og ledt, som i “Find Holger” – men har altså endnu ikke fundet andre ens firkanter end de 4 i tæppets hjørner 🙂 Måske kan du?

***

Jeg har naturligvis lyst til at gå min oldemor i bedene, og diskuterer i disse dage med mig selv, om jeg skal hækle et tæppe næsten magen til, i alverdens forskellige garnfarver og rester – eller om jeg skal give mit tæppe et mere roligt udtryk, måske blot med firkanter i 5-6 forskellige farver… Under alle omstændigheder, har jeg besluttet mig for, at når jeg kaster mig ud i det, skal mit tæppe hækles i Shetlandsuld, så det bliver lettere end min oldemors, som er hæklet af forskellige uldgarner, blandingsgarner og enkelte steder af bomuldsgarn. Og Shetlandsuld, har jeg arbejdet rigtig meget i, og har mange gode rester – så det kan gå begge veje: enten i den ægte “patchwork-stil” som min oldemors tæppe med et hav af farver og farvesammensætninger, eller den mere målrettede, med få udvalgte farver… Vi får se 🙂

Oldemors-taeppe

HVIS – du også skulle få lyst til at gøre min oldemor kunsten efter, og hvis du vil hækle det i Shetlandsuld eller andet tyndt uldgarn til hæklenål 2½-3½, anslår jeg, at du skal bruge 600-800 gram til et tæppe på størrelse som min oldemors. Jeg har forsøgsvis hæklet et par firkanter i  Shetlandsuld, i samme størrelse som min oldemors, og 1 firkant i Shetlandsuld vejer altså kun 2½ gram i færdig vægt 🙂 Ergo: et ensfarvet tæppe vil forbruge ca. 600 gram (med kanten) – og hvis du bruger flere farver, skal du nok regne med mere garn, alt afhængig af hvor mange farver du vil bruge…

God fornøjelse!

Marianne Porsborg v/Doggerland Design og blog af samme navn

Strikdesign og opskrifter fra Doggerland Design

Indehaver af firmaet Doggerland Design og webshop i samme navn. Marianne er uddannet Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education), Tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).