Gratis opskrift – “Snevejr” – hæklet hue og halstørklæde

Kære gæst,

Har du lyst – er du hjertelig velkommen til at hækle et dejligt “overgangs-sæt” til kolde dage, bestående af hæklet hue og tørklæde, efter opskriften herunder. Selvom sættet hækles i dejlig varm uld, er det naturligvis ikke til hverken kraftig kulde eller stormvejr, med alle de huller – men, ved stille frostvejr, er det superfint!

Du skal bruge en-trådet eller to-trådet tynd uldgarn, som hækles dobbelt – gerne en tråd af hver! Jeg har brugt 1 tråd Einband (islandsk spindegarn) fra Istex og 1 tråd Shetlandsuld fra BC Garn (som begge føres i shoppen) – men brug eventuelt hvad du har af tynde garner.

Gratis opskrift til hæklet hue og halstørklæde i tynd uldgarn. Design, opskrift og foto: Doggerland Design, Marianne Porsborg

Snevejr – sæt af hæklet hue og tørklæde. Design og foto: Marianne Porsborg, 2016

Mål: Halstørklæde kan blive op til 185 cm langt og huen passer hovedmål 58-60 cm (str. Large).

Du skal bruge: 200 gram tynd uldgarn (altså: 2 x 100 gram en- eller totrådet uldgarn (gerne en tråd af hver)). Jeg har hæklet det ensfarvet, men det kunne også være spændende med to farver sammen. OG – du skal bruge hæklenål 4½ til halstørklædet, og hæklenål 4 og 4½ til huen (eller ½-1 nr. mindre hvis du vil have huen mindre end i opskriften).

Opskrift – Hæklet tørklæde:

Med hæklenål nr. 4½ og en tråd af hver slags uldgarn, laves en kæde af 42 luftmasker (lm). Vend med 3 lm og lav stangmasker (stm) på hele kæden (der skal være 39 stm ialt – eller andet ulige antal). OBS: Hver nye række startes med 3 lm = den første stm i maske nr. 4 på kæden/rækken.

Næste række (række 2) hækles: 1 stm i hver af de to første m (2 stm til kant), *2 lm, spring 2 m over og lav 1 stm i næste m*. Gentag fra * til * til der mangler 2 m og slut med 1 stm i hver af disse (til kant).

Gentag række 2 så langt du ønsker tørklædet, eller til det måler max 185 cm – og slut med en stangmaskekant som på den første række. Hæft ender.

Opskrift – Hæklet fingerbøl hue:

Med hæklenål nr. 4½ (eller nr. 4 hvis huen skal være mindre) og en tråd af hver slags uldgarn, laves en kæde af 6 luftmasker (lm). Hæft kæden til en ring med en kædemaske (km) i 1. maske. OBS: Hver ny omgang herefter begyndes med 3 lm (=1 stm) og sluttes med en km i 3. lm (1.stm).

  1. omgang: 3 lm (=1. stangmaske), og 15 stangmasker (stm) rundt i ringen (16 stm i alt).
  2. omgang: *2 stm, 1 lm*. Gentag * til * 8 gange (der skal ikke springes m over).
  3. omgang: *1 stm, 1 lm, 1 stm og 2 lm*. Gentag * til * omgangen ud (stm i stm).
  4. omgang: *1 stm, 2 lm* (stm i stm).
  5. omgang: *1 stm, 2 lm, 1 stm og 3 lm (stm i stm).
  6. omgang: *1 stm, 2 lm, 1 stm, 2 lm, 1 stm i midten af sidste rækkes kæde af 3 lm, 2 lm* Gentag fra * til *.

Gentag 5. og 6. omgang (= 7. og 8. omgang), til omkredsen måler ca. 55 cm (passer til hovedmål 58-60 cm) eller mindre (omkredsen skal være = dit hovedmål minus 3-5 cm).

  1. omgang: *1 stm, 2 lm*. Gentag 9. omgang 6-8 omgange mere (huen på foto har 8 omgange).

Skift til en hæklenål ½ nr. mindre (her nr. 4) og lav yderligere 2 omgange som omgang 9 – og slut med 1 omgang stm – MEN – kun i lm-kæderne (ikke i stm) for at give en lidt stram kant forneden på huen. Se eventuelt foto herunder.

Detalje - huens kant.

Detalje – huens kant.

Hæft ender – og vupti, et dejligt hue-tørklæde sæt er næsten færdigt…

Vask sættet før brug… Vask sættes før brug (se eventuelt vaskeråd her på bloggen) for at få det bedste ud af garnet! Shetlandsulden er vasket – men Einband er en uvasket uldgarn – og tilsammen vil de ”puffe” flot op og få en god struktur, efter den første vask.

God fornøjelse! Marianne v/http://doggerlanddesign.dk/

Strikdesign og opskrifter fra Doggerland Design

Indehaver af firmaet Doggerland Design og webshop i samme navn. Marianne er uddannet Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education), Tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).