Gratis opskrift: Hæklet hagesmæk i bomuldsgarn

Hæklet hagesmæk. Design og foto: Marianne Porsborg, 2015

Hæklet hagesmæk. Design og foto: Marianne Porsborg, 2015

Sådan hækler du en hagesmæk i bomuldsgarn – til baby og små børn:

Med en hæklenål nr. 2½ og 1 nøgle god bomuldsgarn (i almindelig tykkelse, som passer til hæklenål nr. 2½ :-)) hækler du først en kæde af 63 luftmasker (lm) + 3 lm til at vende med. (OBS: Efter alle rækker vendes med 3 lm). Den 1. til 3. række: hækles med 1 stangmaske (stm) i alle masker (m).  4. række: hækles som en hul-række således: hækl først 5 stm (=6 stm ialt med de 3 vende-lm), så *1 lm, spring 1 m over og hækl 1 stm i næste m*. Gentag fra * til * indtil 5 m fra kanten, og hækl 5 stm i de sidste m på rækken under (= 6 stm ialt med den sidste stm fra hulrækken). 5. til 7. række: hækles med *5 stm, 1 lm, spring 1 m over og hækl 49 stm, 1 lm, spring 1 m over og hækl 6 stm*. (1 rækkes mønster går altså fra * til *). 8. til 16. række: Hækles som 5. til 7. række – MEN – der hækles kun 34 stm. i “midterfeltet” (istedet for 49 stm), sådan at der laves en halsudskæring i den ene ende af hagesmækken. 17. til 19. række: hækles med *5 stm, 1 lm, spring 1 m over og hækl 49 stm (efter du har lavet 15 lm ved halsåbningen, så næste sidestykke altså bliver lige så langt som det første), 1 lm, spring 1 m over og hækl 6 stm*. 20. række: Hækl en hulrække som på 4. række. 21. til 23. række: Hækles kun med stangmasker (som 1. til 3. række). Nu er selve hagesmækken færdig.

Kant og bindebånd:

Lav en pæn kant og bindebånd på hagesmækken, ved at starte med at lave en luftmaskekæde på 50 lm (til det første bindebånd), vend – og hækl tilbage af lm-kæden med fm. Fastgør bindebåndet i det ene hjørne af hagesmækkens halsåbning med en km – og hækle rundt om hagesmækken med musetakker (se vejledning herunder) til du når til halsåbningens andet hjørne: Lav nu det andet bindebånd ved igen at hækle en lm-kæde på 50 lm, vend og hækl tilbage af lm-kæde med fm. Bemærk: der hækles ikke musetakker i hagesmækkens halsåbning. Hæft ender – og du er færdig med 1 styk hagesmæk 🙂

Musetakker:

hækles med *3 lm, 1 fastmaske (fm) ned i den 1. lm (så har du 1 musetak), spring 1-2 m over på kanten (så musetakken ligger pænt ned på kanten) og hæft den med en km på kanten*. Fortsæt rundt om hagesmækkens kant med musetakker. Musetakkerne kan enten hækles i samme farve som selve hagesmækken, eller med en kontrastfarve – som du har garn og lyst til!

God fornøjelse!

Marianne Porsborg v/Doggerland Design

Strikdesign og opskrifter fra Doggerland Design

Indehaver af firmaet Doggerland Design og webshop i samme navn. Marianne er uddannet Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education), Tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).