Græsgarn – bæredygtigt garn fra Hjelholts Uldspinderi

CO2-neutralt og bæredygtigt uldgarn – hvordan?

Hjelholts Uldspinderi på Fyn har lanceret et nyt miljøvenligt og 100% dansk uldgarn til strik, hækling og vævning. Det nye garn hedder “Græsgarn” og her kommer en præsentation af garnets kvaliteter og egenskaber.

Det nye “græsgarn” er klimavenligt primært af to grunde: 1. Fordi garnet udelukkende er spundet af uld fra Hjelholts egne får på Fyn. 2. Fordi – som navnet fortæller, så lever fårene alene af græs, i form af frisk græs, kløver og urter om sommeren – og af hø og konserveret græs om vinteren.

Græsgarnet er bæredygtigt og klimavenligt i en skøn, dansk kvalitet. Hjelholts får går kun på flerårige græsmarker og naturarealer som – når de afgræsses, har en høj CO2 neutral planteproduktion. Fåreflokken græsser lokalt i det sydfynske, og meget af det græs de spiser er rent “overskudsgræs”. Samtidig laver dyrene en del naturpleje og fungerer dermed også som ukrudsbekæmpere på engarealerne.

Dansk uldspinderi på Fyn

Hjelholts Uldspinderi er et gammelt familieforetagende, som blev grundlagt i 1878. Dengang spandt Hjelholt uld for bønderne i nærområdet, og op igennem tiden har firmaet udviklet sig og fulgt med tiden. Spinding af uld for private har dog altid været en vigtig del af spinderiets drift.

Græsgarn til strik, hækling og vævning

Græsgarnet er mellemtykt, totrådet og spundet så det fungerer godt til strik, hækling og vævning. Det skal strikkes på pind 4-5½ mm i de fleste opskrifter, man kan også gå op til pind nr. 8 til mere lette udtryk. Det passer til alle Hjelholts opskrifter lavet til Farveskiftegarnet og Håndværksgarnet. Opskrifterne sælges i butik Garnhytten Frederikssund ved samtidigt køb af garn. Se adresse og åbningstider – her.

Hjelholt producerer deres Græsgarn i 9 fine farver: naturhvid, tre grå- og fem indfarvede varianter. Se foto herover. Garnet er lagt i 100 grams fed (hanke) som skal vindes op til nøgler før du kan arbejde videre med det. Se og køb Græsgarnet – her.

Marianne v/Doggerland Design

Strikdesign og opskrifter fra Doggerland Design

Indehaver af firmaet Doggerland Design og webshop i samme navn. Marianne er uddannet Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education), Tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).