Info om islandsk uldgarn

Islandske får. Foto: Istex (www.istex.is)


Hvem laver det islandske garn for garnkits.dk og Garnhytten?

Al det islandske uldgarn, som forhandles i shoppen garnkits.dk og i butik Garnhytten Frederikssund – kommer fra det islandske spinderi Istex.

Istex blev grundlagt tilbage i 1991, ved overtagelse af uldvirksomheden og spinderiet Álafoss, som indtil da havde vasket og spundet uld siden 1896.
Istex indsamler ulden fra de islandske fåreavlere og sorterer den omhyggeligt efter kvalitet og farve. Herefter bliver ulden vasket i Istex’ uldvaskeri, ved brug af vand fra de varme islandske kilder.

Skånsom vask, farvning og produktion af uld

Udover at bruge det varme vand fra Islands naturlige kilder, bruger Istex også minimalt med kemikalier. Både vask og indfarvning er derfor skånsom ved miljøet. Ydermere anvendes kun miljøgodkendte farver.

Det islandske får bliver hvert forår, når sneen er forsvundet – sat ud på højfjeldet hvor det vokser op og trives i et totalt uforurenet landskab. Derfor leverer de islandske får både noget af verdens reneste uld- og kødprodukter.

Tyk islandsk uldgarn Bulkylopi fra Istex. Til strik af børneanorakken Kelly 1 fra Doggerland Design

Islandsk uld med rødder tilbage til Vikingetiden

Den islandske fårerace har været avlet i over 1000 år uden blanding med andre racer. I den tid har ulden tilpasset sig det islandske klima, for at give den bedste varmeisolering og beskyttelse til fåret. Ser man bort fra en fårebestand på Grønland, importeret fra Island til Grønland, findes der ikke får med samme uldkvalitet som den islandske, andre steder i verden.

Islandsk uld, kvalitet og høj isoleringsevne

Garn af islandsk uld er i en klasse for sig, da uldgarnet teknisk set både har korte, bløde isolerende hårfibre og de lidt længere dækhår, som er blanke af lanolin og dermed både vandafvisende og isolerende. Disse egenskaber gør, at tøj lavet af islandsk uld er lettere, varmere og skyer fugten bedre, end tøj lavet af andet uld.

De islandske garntyper og mærker

I butik Garnhytten i Frederikssund og garnshoppen garnkits.dk (begge en del af firmaet Doggerland Design) forhandles alle garntyper fra Istex. De er alle spundet af 100% ren ny uld fra islandske får:

Einband – entrådet “spindegarn”. Einband-garnet kan strikkes på alt fra pind 2½ til pind 6 mm. Garnet har en lidt rustik struktur, på grund af den entråede spinding, i stil med hør – men så snart du har strikket færdigt og monteret og vasket dit Einband-strik, bliver det blødt, jævnt og fint.

Lettlopi – lidt løst spundet, mellemtykt uldgarn. Til strik på pind 3,5-5 mm. En af de mest anvendte – og kendte islandske garnkvaliteter. Meget brugt til mønsterstrik, og giver fx sweatre i en tykkelse som passer godt til det danske klima. Føres i rigtig mange farver, ensfarvede og tweedindfarvede.

Alafosslopi – den klassiske islandske garnkvalitet, i en tykkelse som måske oftest anvendes til sweaters og overtøj på Island. I mange islandske opskrifter strikkes Alafosslopi-garnet på pind 5-6 mm. I Doggerland Designs opskrifter går jeg op til pind 7 mm, da det giver et lidt blødere – og mere luftigt, men stadig tykt og varmt resultat. Føres i mange smukke farver.

Bulkylopi – den tykkeste af de islandske garnkvaliter fra Istex. Den er “bulky” – altså tyk, og strikkes bedst på pind 8-10 mm. Er særlig god til overtøj og store varme tæpper og plaider. I Doggerland Design har jeg også brugt Bulkylopi-garnet til to børneanorakker: KELLY 1 og KELLY 2 (med kængurulomme) – modeller som er dejligt varme, og nemme for børnene at tage på, selv. Produceres kun i de 8 naturfarver.

Plötulopi – uspundet pladegarn, i en klasse for sig. Det islandske pladegarn er nemlig let og luftigt, og giver nogle helt fantastiske resultater, især ved strik med 2 tråde sammen. Plötulopi ligger i 100 grams plader, og er nemmere at strikke med end sit rygte 🙂

Knækker tråden – splejser/ruller man blot enderne sammen, ved at lægge ny og gammel tråd ca 10 cm indover hinanden, og strikker videre uden problemer. Føres i mange smukke farver, som iøvrigt er flotte at mikse.

fx Doggerland Designs model SÍNE:

Sidste garnkvalitet fra Istex, er ragsokkegarnet HOSUBAND. Dette slidstærke – og lidt grove, ragsokkegarn, er spundet af 80% ren ny islandsk uld og 20% forstærkende nylon. I Doggerland Design bruges Hosuband både til ragsokker og til de længere “yogasokker” med sokker og benvarmere ud-i-et. Se fx mere under shoppens strikkekits til damer – her.

Vask af uldgarn fra islandske får

Kort fortalt: jo mindre du vasker uldtøj – og jo mere skånsomt du vasker det, når du vasker det – desto længere og bedre holder det. Derfor anbefales det kun at vaske strik af islandsk uld i hånden. Brug lunkent vand (max 37 grader) og mildt vaskemiddel beregnet til animalske fibre (uld og silke).

Sådan vasker du bedst

Læg modellen i blød i ca. 10 minutter – uden at skrubbe eller vride. Skyl grundigt i lunkent vand. Pak modellen ind i håndklæder og pres så meget vand ud som muligt. Slyng eventuel det indpakkede strik et par minutter i luften for at få noget af det overskydende vand væk.

Du kan også centrifugere det meget forsigtigt

Alternativt kan du også centrifugere striktøjet ved max 600-800 omdrejninger i vaskemaskinen, og i kort tid. Læg modellen i den rette facon på et tørt håndklæde, og lad det ligge tørre.

Kilder: Istex hjemmeside www.istex.is – garnshoppen garnkits.dk og www.fruzippe.dk (den danske importør af Istex garn).

Marianne Damgaard Porsborg v/Doggerland Design

Strikdesign og opskrifter fra Doggerland Design

Indehaver af firmaet Doggerland Design og webshop i samme navn. Marianne er uddannet Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education), Tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).