GRATIS OPSKRIFT: Sådan strikker man en halsedisse

Ny revideret halsedisse-opskrift og opskrift til håndledsvarmere – finder du her 🙂

Halsedisse

 I min familie – har håndarbejde, husflid, havearbejde, og i det hele taget alt hvad der har med gør-det-selv-arbejde at gøre, altid betydet meget for de fleste af os. Derfor lå det vel også i kortene, at min mor og min mormor allerede begyndte at lære mig at strikke, da jeg var 4-5 år gammel.

Men historien om den læringsproces, kan I få en anden god gang, for idag vil jeg fortælle Jer om min mormors “halsedisse” – og give Jer en GRATIS OPSKRIFT på sådan en hurtigstrikket u-undværlighed… måske som en fin, hjemmelavet gave-idé til Jul!?

Ja – der blev strikket meget i min familie og uldtøj var, og er, vi i det hele taget glade for. Halsedissen her strikkede min mormor i en god strømpegarn, på strikkemaskine, for 20-25 år siden, og den holder fint endnu, som du kan se på fotoet. Jeg har “arvet” halsedissen (min mormor lever heldigvis stadig – 94 år gammel :-)) og jeg bruger den på dage hvor jeg småfryser lidt, og ikke lige har lyst til at gå med et stort halstørklæde.

Modellen er min mormors opfindelse – sikkert som en videreudvikling af gamle opskrifter til håndstrikkede halsedisser, som iøvrigt oftest strikkes rundt. Idag har jeg altså “brygget videre” på min mormors version – og nu hvor vi er i december og det i princippet er vinter, synes jeg et flot Snefnug-hulmønster vil passe så fint!

PS: Hvis snefnug-mønsteret er for svært, vil halsedissen også være rigtig sød i perlestrik.

God fornøjelse & på genhør!

Marianne Porsborg v/Doggerland Design

HALSEDISSE – OPSKRIFT:

Garn: 100 g Shetlandsuld eller strømpegarn – brug gode rester, eller køb garnet hos din garnforhandler.

Størrelse: One-size (passer store børn og voksne)

Pinde: Rundpind 40 cm 3 mm

Strikkefasthed: ca. 24 m = 10 cm (i mønster på pind 3)

Mønster – ”Snefnug”: Pind 1 (retsiden): 1 ret (r), *slå garnet om pinden fra retten (gf), 1 maske (m) løs af, 2 r sammen (sm), træk den løse m over de 2 r sm (tr r), gf, 5 r* Gentag fra * til * til der er 4 m tilbage på pinden: gf, 1 m løs af, 2 r sm, tr r, gf og 1 r. Pind 2: og alle følgende hver 2. p: strikkes vrang. Pind 3: strikkes som 1. pind. Pind 5: 4 r, *gf, 1 m løs af, 1 r, tr r, 1 r, 2 r sm, gf, 3 r* Gentag fra * til * til der er 4 m tilbage: 4 r. Pind 7: 1 r, *gf, 1 m løs af, 2 r sm, tr r, gf, 1 r* Gentag fra * til * pinden ud. Pind 8: vrang. Disse 8 pinde udgør 1 mønsterrapport, som gentages.

Rygstykke: Slå 77 masker (m) op på rundpinden (der strikkes frem og tilbage på rundpinden) og start med 5 pinde (p) perlestrik (*1 ret, 1 vrang* – og på de følgende pinde: ret over vrang og vrang over ret). Skift til snefnug-mønsteret og strik 4 rapporter (32 p + perlekant). Luk nu de midterste 29 m af til hals og strik hver skulder færdig for sig med mønsteret. Luk yderligere af på hver 2. p i halssiden for 1x 3m og 2x 2m. Strik 2 p mønster lige op (så det passer med en mønsterrapport) og luk de resterende m af fra retten. Strik den anden skulder magen til, blot spejlvendt.

Forstykke: Slå 77 masker (m) op på rundpinden, og strik perlekant som på rygstykket. Skift til snefnug-mønsteret og strik 8-9 rapporter (64 ell. 72 p + perlekant). Ja, forstykket er længere end rygstykket. Luk nu de midterste 25 m af til hals og strik hver skulder færdig for sig med mønsteret. Luk yderligere af på hver 2. p i halssiden for 1x 3m og 3x 2m. Strik lige op til du har 2 mønsterrapporter (16 p) ialt på skulderen og luk de resterende m af fra retten. Strik den anden skulder magen til, blot spejlvendt.

Montering: Hæft ender og sy skuldersømmene sammen, eventuelt fra retten med maskesting.

Rullekrave: Saml m op i halsudskæringen, fra retten på rundpinden. Maskeantallet skal være deleligt med 4. Strik rib (*2 ret, 2 vrang*) til kraven måler 12 cm (eller til ønskede længde).

Og så ellers: slid den med helse! /Marianne

Strikdesign og opskrifter fra Doggerland Design

Indehaver af firmaet Doggerland Design og webshop i samme navn. Marianne er uddannet Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education), Tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).