Uldvask – hvor ofte skal uldtøj og strik af uld vaskes?
Uldvask… I alle mine opskrifter – og det er efterhånden blevet til en del, skriver jeg en anvisning til hvordan man bedst vasker – og ikke bør vaske hjemmestrikket tøj for ofte. Men hvad er “for ofte” – og hvorfor ikke?
Kort fortalt er al god uld i sig selv smudsafvisende. Det vil sige at uld – og altså også uldgarn, i stor udstrækning afviser – eller ikke “binder” støv og sved mv, ligesom bomuld og andre vegetabilske fibre gør. Selvfølgelig er der en grænse for uldens selvrensende egenskaber, fx i forhold til hvor meget sved ulden kan afvise uden vask. Omvendt, slider al vask på uldens fibre – også nænsom håndvask af strikkede og andre håndlavede tøj- og beklædningsdele.
God uld og uldvask… Ønsker man lang holdbarhed er een af måderne du kan opnå dette på, at begrænse hvor ofte du vasker dit uldtøj. En anden måde, er naturligvis at købe og strikke med uldgarn i god kvalitet, hvor fx betegnelse “100% ren ny uld” er en af de gamle kvalitetsbetegnelser som stadig anvendes. Men generelt kan man sige, at garn af 100% uld, ikke for billigt – bør være lavet af god uld som i sigselv er smudsafvisende 🙂
Superwash… Så er der spørgsmålet om superwash-behandling af garn, som – igen kort fortalt, er en overfladebehandling af uldgarnet i stil med skyllemidler til tøj af fx bomuld, men altså lavet til uld – som er en animalsk fiber. Superwashbehandlingen beskytter ulden så den kan tåle mere vask – også vask i maskine, hvilket er en stor fordel ved brug og vask af babytøj, undertøj og andet tøj som sidder tæt på kroppen eller nemt bliver beskidt. Omvendt “spærres” uldens fibre også lidt inde ved superwashbehandlingen, så uldens egen smudsafvisende egenskaber begrænses.
Luft dit uldtøj
Uldvask og slid… For at undgå for stort “vaske-slid” på dit håndarbejde, vil jeg altid anbefale at al strik af rene uldgarner fx luftes ude en gang imellem – liggende på et (vandret) tørrestativ eller over en stoleryg – i tørvejr og skygge – og gerne på en frostklar dag, eventuelt vendt rundt en hurtig tur i nylagt sne. Lad din uldbluse, sweater mv. ligge på tørrestativet eller hænge over stoleryggen ½-1 time, ryst den blidt – og så er den blevet frisket op!
Nænsom håndvask… Elles anbefaler jeg nænsom håndvask – for sweaters og overtøj strikket i god uld 1-2 gange om året – bluser og andet finere strik, måske kun hver anden gang du synes den trænger til at blive frisket op. Alt med måde, er måske bare det bedste råd 🙂
Uldkur… en sidste ting: uldens indhold af lanolin er også afgørende for fibrenes smudsafvisende egenskaber. Derfor anbefales det at give fx uldundertøj en “uldkur” med lanolin en gang imellem, for når undertøjet er blevet brugt og vasket en masse gange mister det langsomt sit beskyttende indhold af lanolin, som er naturlig uldfedt. Her anbefaler jeg Sonetts økologiske uldkur, som forhandles i shoppen og i Garnhytten Jægerspris.
God fornøjelse! /Marianne Damgaard Porsborg v/Doggerland Design