Uldvask – af dine håndstrikkede gode sager
Når man selv, eller andre, har brugt en masse tid og flittigt arbejde på, at strikke eller hækle beklædning af gode uldgarner – fortjener det færdige håndarbejde naturligvis, at blive holdt vedlige- og vasket nænsomt og kærligt. Behandlingen af uldtøj kan foregå på flere måder:
Benyt dig af uldens “selvrensende” effekt…
For det første, og inden jeg viser og fortæller hvordan jeg selv foretrækker at håndvaske uldtøj, vil jeg lige slå et slag for, at du faktisk ikke vasker dit uldtøj så ofte, som du måske forestiller dig er nødvendigt… Sagen er den, at strikket tøj, lavet af uld i god kvalitet – langt hen ad vejen er “selvrensende”.
Det kræver måske en forklaring 🙂 Men, garn lavet af 100% ren uld – har bevaret en del af uldens gode “selvrensende” egenskab, hvilket betyder, at strik lavet netop af rene uldgarner, på en måde kan “kaste” sved og andre små-urenheder af sig, blot ved at blive luftet udenfor, liggende (i skyggen) på f.eks. et rent håndklæde. SÅ – du kan altså få dit håndstrikkede uldtøj til at holde længe, og også holde pænt rigtig længe, ved at udnytte uldens selvrensende egenskab – og på den både: springe mindst hveranden vask af tøjet over.
Til eksempel: mine egne uldsweatre, flere strikket i den gode Shetlandsuld fra Skotland, vasker jeg kun en gang om året. Til gengæld bliver de luftet ude, liggende på et tørrestativ, i skyggen, fra tid til anden. Et par af disse sweatre (se fotos herunder), er 15-16 år gamle (den grønne er min arbejdssweater, og mere slidt af havearbejde, end af vask og ælde :-))… og de holder netop godt, dels fordi de er strikket af garn i en god kvalitet, dels fordi de altså “kun” vaskes en sjælden gang (PS: De lugter altså heller ikke af sved, når blot de luftes ude som beskrevet).
Værd at vide – før man håndvasker strik af uldgarn…
Det første man skal overveje, er stedet man skal håndvaske sit uldtøj. Generelt gælder det: små stykker uldtøj – små baljer eller vaske, og store ting – i store baljer eller måske et badekar. Dernæst skal man overveje hvilket uldvaskemiddel man bruger. I princippet skal man huske, at tøj lavet af uld (og silke) – som er animalske fibre – skal vaskes med samme type vaskemiddel, som vores hår .. Derfor skal du enten bruge en god almindelig hårshampoo (uden balsam) eller et vaskemiddel til at vaske uld og silke tøj med.
Almindelig vaskemiddel og -vaskepulver er lavet til de stærke vegetabilske fibre (bomuld, viskose, hør, hamp mv.). Derfor er almindelige vaskemidler kort fortalt, al for hårdt til tøj af animalske fibre, som uldtøj.
Sådan vasker man uldtøj…
Håndvarmt/lunkent (altså, max. 37 grader) vand hældes i den beholder du skal vaske uldtøjet i. Tilsæt uldvaskemiddel (følg brugsvejledningen) eller hårshampoo (samme mængde som til hårvask). Rør det ud i vandet og tilsæt det tøj som skal vaskes.
Nu “skulper” du først tøjet stille og roligt, frem og tilbage i vandet, gerne med spredte fingre – skiftevis med at kramme uldtøjet, ganske let og forsigtigt, nede i vandet. Pointen med disse manøvrer er, at få sæbevandet ind og ud igennem uldtøjet, sådan at det altså ikke kun er uldtøjets “yderside” som kommer ordentlig i kontakt med vand og uldvaskemiddel.
Forskellige typer uldgarn – forskellige vasketeknikker…
Håndarbejde af tynde og/eller fine uldgarner (som det viste sjal i Babyalpaca), skal vaskes blidt, i forholdsvis kort tid. Håndarbejde af tykke garner, lidt længere tid… F.eks. anbefaler det islandske garnfirma Istex, at strik af deres tykke uldgarn Bulkylopi stort set kun skal ligge i blød ca. 10 minutter, uden at man krammer, eller trækker uldtøjet op og rundt (det vil nok valke det tykke garn, hvis man gør det)…
Efter vask…
Når du har vasket dit uldtøj i sæbevandet (5-10 minutter), er det tid til at få skyllet det igennem. Kram forsigtigt det meste af vandet ud af hele håndarbejdet/uldtøjet – og sørg for, at have hele håndarbejdet, eller så meget som muligt, mellem hænderne, når du krammer vandet ud. Læg det til side – og skift sæbevandet ud med frisk, rent og lunkent vand igen (vigtigt: skylle-vandet skal helst have nogenlunde samme temperatur som vaske-vandet, ellers kan det valke).
Læg uldtøjet tilbage i det rene vand – og skyl det med samme håndbevægelser som du brugte til at vaske det med. Gentag skylningen – til skylle-vandet er helt eller næsten helt fri for sæberester.
Det man ikke må – ved håndvask af uldtøj…
Husk, at uldtøj altid bliver lidt skrøbeligt i våd tilstand. Derfor må du fx ikke trække det våde uldtøj hurtigt eller højt op af vandet, uden at du holdet det hele på een gang. Det kan nemlig bevirke, at håndarbejdet går ud af facon. På samme måde, må du ikke skifte mellem koldt og varmere vand, for så risikerer du, at uldtøjet valker. Du må heller ikke vride uldtøjet!! Vridning af vådt uldtøj, får det både til at gå ud af facon og valke.
Efter skyl – så liggetørring…
Når du har skyllet uldtøjet, og krammet det overskydende vand ud af uldtøjet, skal det lægges på et rent, tørt håndklæde. Læg det i facon (da vådt uldtøj gerne vil “vokse” i våd tilstand), og ret til, så det passer til håndklædets størrelse. Til sidst: rul det ind i håndklædet… Lad det ligge i “rullepølsen” i ca. 15 minutter. Ruld ud – skift til et tørt håndklæde igen – og lad uldtøjet ligge og tørre færdigt, f.eks. som vist på foto: på et tørrestativ.
Et ekstra, og gammelt “vaske-trick”…
Hvis du har mulighed for det, så benyt dig af en et godt gammelt trick til “vask” af uldtøj på en snevejrsdag. Læg dine sweatre, cardigans, sjaler, huer mv ud i frostvejr, direkte på den rene, nylagte sne… fordi: kombinationen af ny, ren sne og frostvejr renser tøjet endnu mere end en luftetur, og lidt mere skånsomt end en vask. Smart, når og hvis, du altså har adgang til ny, frostsne 🙂
Du gør altså sådan: Lad uldtøjet ligge i/på sneen ca. 20 minutter (vend det gerne efter 10 minutters tid, så begge sider får lov at ligge i sneen), ryst sneen af, rul tøjet ind i et håndklæde 5-10 minutter – og lad det herefter tørre på et tørrestativ, som vist på foto herover.
God fornøjelse!!
Marianne Porsborg /Doggerland Design