Sådan gør man… Lav en nem vest af et oldemorstæppe

Jeg er velsignet med en familie, som laver og har lavet, en masse håndarbejde. En af mine oldemødre, hæklede for eksempel flere af de klassiske oldemors-tæpper, med den enkle oldemors-firkant, i et hav af forskellige farver (se også her: blogindlæg om hæklet oldemors-tæppe)).

Gratis opskrift på hvordan man syr og hækler en vest af et gammel oldemorstæppe

Et af familiens oldemors-tæpper, var dog efterhånden blevet så slidt, at min mor for nogle år siden besluttede, at det enten skulle kasseres, eller laves om til noget andet…. Hun valgte heldigvis det sidste 🙂 På ingen tid, forvandlede min mor nemlig en del af det slidte oldemors-tæppe, til en vest til mig.

Sådan syr og hækler du en vest af et oldemors-tæppe

Mål hvor bred og lang vesten skal være for at passe dig – gange 2 i bredden (= omkredsen) – OG – så det passer til et antal oldemors-firkanter som går op i 4, i bredden. Klip dette firkantede stykke ud af dit (gamle) oldemors-tæppe, ved at klippe mellem 2 firkanter hele vejen rundt. Nu foldes siderne ind mod midten, som om du ville “lukke” vesten. Klip ned til ærmegab i begge sider af vesten (igen mellem 2 firkanter), i den ærmegabshøjde du vil have, og så det passer med et helt antal firkanter. Nu former du ærmegabet ved at klippe ca. 2/3 firkanter af i ærmegabets sider (f.eks. 2 ud af 3 firkanter) – og bukker den sidste, nederste 1/3 en halv gang om på bagsiden/vrangen – se foto! Hold det foldede ærmegabs-stykke til med nåle, og ri det fast på bagsiden, så det ligger fint “imod sig selv” i en trekant.

aermegab-til-oldemor-vest

Nu skal du forme halsudskæringen. Lav f.eks. halsudskæringen som en V-udskæring: igen ved at folde om til bagsiden/vrangen, så du synes det passer. Hold igen til med nåle og ri stykkerne let til, på bagsiden.

halsudskaring-til-oldemor-vest

Sy nu skuldersømmene sammen – og hvis du har lyst, kan du eventuelt hækle en kant (f.eks. med fastmasker eller musetakker) rundt i ærmegabene, og rundt om hele frontens åbning og forneden.

God arbejdslyst!

Oldemors-taeppe

Marianne Porsborg v/Doggerland Design

Strikdesign og opskrifter fra Doggerland Design

Indehaver af firmaet Doggerland Design og webshop i samme navn. Marianne er uddannet Cand.pæd. i Generel Pædagogik (Master of Arts /Education), Tekstilformgiver, håndarbejdslærer og All-round kontorassistent (logistik).